Nieuws

Prestigieus congres over fotosynthese in Nederland

Gepubliceerd op
2 februari 2016

Nederland organiseert van 7 tot 12 augustus het prestigieuze International Congress on Photosynthesis, waar de deskundigen in de wereld op het gebied van fotosynthese elkaar in Maastricht treffen om de laatste ontwikkelingen met elkaar te delen. Het is de eerste keer dat het congres in Nederland plaatsvindt en is een erkenning van de positie die ons land inneemt bij het internationale onderzoek op dit terrein. Het driejaarlijkse congres van de International Society of Photosynthesis Research heeft een enorme statuur. Het is daarom een eer dat Herbert van Amerongen van Wageningen UR en Roberta Croce van de VU Amsterdam het congres van 2016 organiseren.

Maatschappelijke impact

“Fotosynthese is een groot onderzoeksgebied dat loopt van moleculaire inzichten in de manier waarop planten, algen en andere organismen licht ‘invangen’, tot de monitoring van planten- en gewasgroei op wereldschaal. Duizenden onderzoekers in de hele wereld zijn ermee bezig”, vertelt Van Amerongen.

Meer inzicht is noodzakelijk om de productie van gewassen te verbeteren zodat er voldoende voedsel is voor een groeiende wereldbevolking. Ook voor het aanpakken van de gevolgen van de klimaatverandering is een beter begrip van fotosynthese belangrijk. Daarbij bloeit er een nieuwe energiesector op. Die loopt van biomassaproductie en algen tot de ontwikkeling van kunstmatige bladeren.

Splitsen van water

De laatste jaren vinden er in het onderzoek echte doorbraken plaats. “Onlangs is de structuur van Fotosysteem II opgehelderd, een belangrijk onderdeel van de fotosynthese. Daardoor heeft het onderzoek naar de biochemische splitsing van water een sterke stimulans gekregen. Die splitsing van water is de Heilige Graal van de fotosynthese. Als je dat proces goed begrijpt en na kunt doen, heb je mogelijk de sleutel in handen voor de oplossing van een groot deel van het energieprobleem”, vertelt Van Amerongen, hoogleraar biofysica bij Wageningen University.

Hotspots

In Nederland zijn Wageningen en Amsterdam de hotspots van het fotosynthese-onderzoek. Toch is als locatie voor het congres een andere stad gekozen, namelijk Maastricht. De faciliteiten, en de internationale ligging hebben voor die keuze de doorslag gegeven.

Het programma van het 17e International Congress on Photosynthesis en de mogelijkheid voor inschrijven voor het congres zijn te vinden op de website van het congres.