Nieuws

Prestigieuze EU-financiering voor BunyaVax

Gepubliceerd op
10 april 2018

BunyaVax ontvangt 50.000 euro van de Europese Commissie (EC). Het financieringsvoorstel van BunyaVax is geselecteerd uit honderden aanvragen. BunyaVax richt zich op het verder ontwikkelen van een door Wageningen Bioveterinary Research gepatenteerde vaccinatieplatformtechnologie. De subsidie zal worden gebruikt om de onderneming voor te bereiden op ontwikkelingspartnerschappen en om het productieproces van de snelle vaccintechnologie te verbeteren.

Innovatieve ontwikkelingen naar de markt

In februari van dit jaar heeft BunyaVax zijn RAPID-voorstel ingediend in het kader van het mkb-instrument van Horizon 2020. RAPID staat voor ‘RNA particles for Preparedness against Infectious Diseases’ (RNA-deeltjes voor paraatheid voor infectieziekten). In het kader van de regeling kunnen Europese bedrijven fase 1 financiering (50.000 euro) of fase 2 financiering (2,5 miljoen euro) aanvragen om zeer innovatieve ontwikkelingen naar de markt te brengen. Onlangs heeft de Europese Commissie BunyaVax laten weten dat RAPID in aanmerking komt voor financiering.

Dit project heeft een looptijd van zes maanden. In deze periode zal BunyaVax verschillende methoden onderzoeken om de productie van zijn baanbrekende vaccins op te voeren en zich voorbereiden op industriële partnerschappen. Na voltooiing van het project kan BunyaVax fase 2 financiering aanvragen.

Onderliggende gepatenteerde technologie

Deze revolutionaire technologie, die is gepatenteerd door Wageningen Bioveterinary Research, is gebaseerd op virusdeeltjes die in staat zijn cellen slechts éénmalig te infecteren, ook wel replicondeeltjes genoemd. Door genen van ziekteverwekkers of tumoren in het genoom van deze replicondeeltjes te introduceren, kunnen vaccins worden ontwikkeld die veiligheid en effectiviteit optimaal combineren.

EU-financiering voor het mkb

Kleine en middelgrote bedrijven uit EU-lidstaten of met Horizon 2020 geassocieerde landen kunnen in het kader van het vernieuwde mkb-instrument financiering en steun krijgen voor baanbrekende innovatieprojecten met een marktcreërend potentieel. Het mkb-instrument stimuleert een snelle groei van bedrijven en marktcreërende innovatie dankzij gefaseerde financiering en verbeterde diensten voor groeiversnelling. Het instrument, dat in de periode 2018-2020 ongeveer 1,6 miljard euro aan financiering te vergeven heeft, verleent steun aan baanbrekende innovatieve ideeën voor producten, diensten of processen die klaar zijn om de wereldmarkt te veroveren. Er is veel vraag naar deze regeling. Slechts een klein percentage van alle aanvragen wordt gehonoreerd.