Proefdraaien met decor van theaterstuk ‘Getekend’ in de Junushoff

Proefdraaien met decor van theaterstuk ‘Getekend’ in de Junushoff

20 april 2018

Wel of niet de loyaliteitsverklaring met de Duitse bezetter tekenen. Dat is het dilemma waar een groep bevriende studenten in 1943 voor staat. Ze verschillen van mening en worden geconfronteerd met de gevolgen van het zetten van hun handtekening of hun weigering. Langzaam valt de vriendengroep uit elkaar. Daarover gaat het theaterstuk ‘Getekend’, dat in het kader van 100 years WUR van 6 t/m 9 mei in de Junushoff in Wageningen wordt opgevoerd.

Jeroen van de Laar, docent bouwkunde, beeldend kunstenaar en decorontwerper, en student bouwkunde Eva ten Velden waren nauw betrokken bij het bouwen van het decor. Dat deden ze in 2015 ook, toen het toneelstuk in Delft werd opgevoerd.

Marionet als de decor

“In Delft kwamen we al brainstormend tot een decor in de vorm een grote man, abstract uitgevoerd in blokken, die gedurende de voorstelling langzaam uit elkaar valt’, legt Ten Velden uit. Destijds moest dat figuur liggen op het podium maar Theater Junushoff beschikt over een toneel met een professionele trekkerwand. Hierdoor kunnen we nu het decor ophangen.” Eva beschrijft het decor in Wageningen als een soort marionet, een zittende man, met losse ledematen die vanuit de coulissen bediend worden. Schermen achter de decorstukken suggereren de leefomgeving van de studenten. “De houding van de man is symbolisch voor situatie van de studenten. In de eerste akte, tijdens het studentenbal, zit de man rechtop. Met het vorderen van de aktes zakt de man steeds verder in elkaar. In de laatste akte, als één van de studenten komt te overlijden, ligt de man op het podium. We oefenen op 18 en 19 april met het decor in de Junushoff en zijn allemaal zeer benieuwd hoe dat eruit ziet.”

Akte1 impressie.JPG

Sketchup model geeft een indruk van het decor tijdens de eerste akte.

Bouw en opbouw van het decor

Het decor van ‘Getekend’ is een samenwerkingsproject van de regisseur Albert van Andel, Eva ten Velden, medewerkers van Bouw Service Wageningen (BSW) -onderdeel van Vastgoed en Huisvesting van het Facilitair Bedrijf- en scholieren VMBO-T van scholengemeenschap Pantarijn. De drie scholieren assembleerden met medewerkers van BSW in een loods in het Agrotechnion op de Dreijen de elementen van het decor. Berry van Brakel (BSW): “De buik van de man is een rechthoek van drie bij drie meter en twee meter diep. Tijdens de voorstelling staan de acteurs daar in en op, dus dan moet alles wel stevig in elkaar zitten in verband met de veiligheid.”

Buik.jpg

Het decorelement ‘buik’ in aanbouw op de Dreijen

Proefdraaien

Op 18 april wordt het hele decor van de Dreijen naar de Junushoff verhuisd om proef te draaien met de trekkerwand en de laatste aanpassingen te doen. “Dat vervoer is nog wel even een logistiek dingetje” zegt productieleider Laura Bonthuis. “Vooral ook omdat het op 19 april weer terug moet naar de Dreijen. Het decor is te groot om het tot begin mei in de Junushoff te laten staan. Op 3 mei herhalen we de hele exercitie nog een keer voor de generale repetitie met de acteurs.”

Kaartverkoop

Op 6 mei is de Wageningse première van ‘Getekend’. Negen studenten en twee medewerkers van de WUR voeren het stuk uit samen met vier bekende professionele acteurs. Het verhaal is geïnspireerd op het boek ‘Loyaliteit in Verdrukking’ van historicus Onno Sinke. ‘Getekend’ brengt de geschiedenis van het studentenverzet in oorlogstijd opnieuw tot leven en laat zien dat dilemma’s van 75 jaar geleden nog steeds actueel zijn.
Door de Engelse ondertiteling is de voorstelling ook te volgen voor Engelstalige medewerkers en studenten. De voorstelling wordt vier keer opgevoerd in de Junushoff.