Nieuws

Proefreactor wint elektriciteit uit rioolwater

Gepubliceerd op
26 mei 2015

Eerste testen met een nieuwe techniek laten zien dat het kan: elektriciteit winnen uit rioolwater. Waterzuiveringsinstallaties zouden daardoor in de toekomst kunnen veranderen in kleine energiecentrales.

Onderzoekster Annemiek ter Heijne onderzoekt een nieuw type waterzuivering waarbij bacteriën op kleine korrels groeien en het water zuiveren. Groeiende bacteriën produceren elektronen. De korrels werken als kleine oplaadbare batterijtjes die de elektronen opslaan. Door de lading af te tappen in een speciale cel, kun je elektriciteit winnen uit rioolwater.

Ter Heijne publiceerde onlangs het eerste bewijs dat de nieuwe methode werkt. Een proefreactor leverde stroom. Voorlopig nog weinig, maar in de toekomst kan het nieuwe systeem veel elektriciteit winnen, blijkt uit metingen. De korrels slaan veel elektrische lading op, maar de winning is nog niet efficiënt, zegt Ter Heijne. Als alle lading verzameld kan worden, zou de nieuwe techniek meer energie opleveren dan bestaande methoden, zoals anaerobe vergisting, waarin bacteriën slib omzetten in biogas.

Ter Heijne gebruikt in haar reactor korrels van actief koolstof (Norit). De korrels zitten vol microscopisch kleine holtes, en bieden zo een groot oppervlak voor bacteriën om op te groeien. Eén korreltje van ongeveer 2 millimeter, biedt een groeioppervlak van ongeveer drie vierkante meter. De korrels zijn ook nog eens goedkoop.

Ter Heijne wil de komende jaren onderzoeken hoe de elektrische lading beter afgetapt kan worden. ‘Het zuiveren van rioolwater kost nu nog veel energie. Als het lukt om de elektrische lading efficiënt te oogsten, kunnen we er voor zorgen dat waterzuivering juist energie gaat opleveren.’