Nieuws

Proeftuin Varkenshouderij positief over V-ETIC systeem voor automatische medicijnregistratie

Gepubliceerd op
10 november 2017

In de Proeftuin Varkenshouderij testte VIC Sterksel de HSW ECO-MATIC® syringe met het V-ETIC systeem. De V-ETIC combineert de handmatige medische behandeling met individuele dierherkenning (radio frequency identification) en Bluetooth® technologie. Hierdoor is handmatige registratie overbodig, hetgeen tijd bespaart en de kans op fouten verkleint. Volgens VIC is het systeem eenvoudig te installeren en te gebruiken, en werkt het vooral snel bij groepsbehandelingen. De Proeftuin Varkenshouderij biedt ondernemingen de mogelijkheid om gebruikerservaringen, of nieuwe technieken en producten voor de varkenssector te testen in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Het V-ETIC system

Henke-Sass, Wolf is een Duitse producent van medische instrumenten. Deze producent heeft hun bestaande HSW ECO-MATIC® syringe uitgerust met hun V-ETIC systeem. Dat moet een oplossing bieden voor de groeiende behoefte aan meting, track & trace en registratie van dierbehandelingen. Door de medische behandeling te combineren met dierherkenning en Bluetooth® technologie, wordt iedere behandeling direct met een app geregistreerd. En bij een onlineverbinding wordt de behandeling ook gelijk gesynchroniseerd met een dashboard. Hierdoor beschikt de gebruiker over een management tool die automatisch inzicht geeft in de dierbehandelingen, het medicijngebruik per bedrijf of afdeling en de medicijnvoorraden.
Henke-Sass, Wolf heeft het systeem eerst zelf getest voor groepsbehandelingen op een aantal grote varkensbedrijven in Spanje. Daarbij scant de V-ETIC een oormerk en registreert het systeem de behandeling vervolgens voor de hele groep. Aangezien VIC beschikt over individuele dierherkenning, kan het systeem hier ook getest worden voor de registratie van behandelingen aan individuele dieren.

V-ETIC system

Gebruiksvriendelijk en efficiënt

Henke-Sass, Wolf wilde van VIC Sterksel graag een onafhankelijke beoordeling van het praktische gebruik van de V-ETIC, de app en het dashboard bij individuele dierbehandelingen. Daarvoor scoorde VIC gedurende negen weken de gebruikerservaringen van de diverse aspecten van het systeem in kraam- en opfokstallen. VIC gebruikte het systeem op dierniveau voor zowel groepsbehandelingen zoals vaccinaties, als voor de individuele behandeling van zieke dieren. De conclusie is dat het V-ETIC systeem eenvoudig te installeren en te gebruiken is, en vooral snel werkt bij groepsbehandelingen. Het dashboard geeft een goed overzicht van het medicijngebruik en de gegevens zijn bovendien eenvoudig over te zetten naar MS Excel.