Prof. John van der Oost genomineerd voor Huibregtsenprijs 2016

Persbericht

Prof. John van der Oost genomineerd voor Huibregtsenprijs 2016 

Gepubliceerd op
1 juli 2016

Uit 23 inzendingen voor de Huibregtsenprijs 2016 heeft de jury zes wetenschappers en hun onderzoeksprojecten genomineerd. Prof. dr. John van der Oost is genomineerd voor zijn onderzoeksproject: ‘Bacterieel systeem veroorzaakt revolutie in biotechnologie en gentherapie’. Op 3 oktober 2016 wordt bekendgemaakt wie de Huibregtsenprijs wint. Dan ontvangt de onderzoeksleider van het winnende project de prijs in de Ridderzaal in Den Haag uit handen van drs. Sander Dekker, staatssecretaris van OCW.

Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. Jaarlijks worden minimaal vier en maximaal acht projecten genomineerd, waarvan er uiteindelijk één wordt bekroond met de Huibregtsenprijs. De prijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag, en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan en een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten.

Uit het juryrapport:

Bacterieel systeem veroorzaakt revolutie in biotechnologie en gentherapie

De strijd om het bestaan woedt binnen alle organismen in de vorm van een biologische oorlogsvoering tussen specifieke virussen en bacteriën. Op dit relatief jonge gebied heeft microbioloog John van der Oost enkele sensationele onderzoeksresultaten behaald. Zo toonde hij voor het eerst aan hoe bacteriën het zogeheten CRISPR-Cas-systeem gebruiken om het DNA-profiel van indringers (virussen) in het bacteriële chromosoom op te slaan. De ontrafeling van dit bacteriële antivirussysteem heeft revolutionaire ontwikkelingen tot gevolg, zoals onlangs de ontdekking van twee nieuwe bacteriële wapens door Van der Oost.