Project SWEEPER ontwikkelt oogstrobot paprika

Project SWEEPER ontwikkelt oogstrobot paprika

24 maart 2015

SWEEPER, het internationale onderzoeksproject voor de ontwikkeling van een oogstrobot voor paprika, is op 1 februari 2015 gestrat. Het onderzoek wordt ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie met een bedrag van €4.000.000. Wageningen UR gaat het project, waaraan partners uit Zweden, Israël, België en Nederland zullen deelnemen, coördineren.

Eerder is er in het Europese project CROPS een oogstrobot voor paprika ontwikkeld. De afgelopen jaren heeft onderzoek geleid tot inzichten en technologische ontwikkelingen waarmee de SWEEPER-partners deze robot verder zullen ontwikkelen. De robot wordt de eerste oogstrobot die in een commerciële kas zal worden ingezet. Robotisering zal het concurrerend vermogen verbeteren van de Europese glastuinbouwsector, die te maken heeft met een gebrek aan ervaren arbeidskrachten.

Niet alleen paprika

De oogstrobot voor paprika zal een nieuw hightech commercieel werkgebied openen. SWEEPER gaat zich concentreren op paprika, waarvan in Europa jaarlijks 1.300.000.000 kg wordt geoogst. Naar verwachting zal de kennis en technologie uit het SWEEPER-programma eenvoudig op andere kasgewassen kunnen worden toegepast.

Internationale partners

Het SWEEPER-innovatieprogramma is een partnerschap tussen de Umea Universitet in Zweden, de Ben Gurion Universiteit in Israël, het Proefstation voor de Groenteteelt in België, het Nederlandse Wageningen University & Research Centre, Irmato Industrial Solutions Veghel B.V. en paprikateler De Tuindershoek BV.