Promotie Famelab Finaliste Mirte Bosse

Nieuws

Promotie Famelab Finaliste Mirte Bosse

Gepubliceerd op
22 mei 2015

Mirte Bosse, PhD kandidaat bij Animal Breeding and Genomics Centre en één van de vier winnaars van Famelab Wageningen 2015, verdedigt op vrijdag 22 mei haar proefschrift ‘The hybrid nature of pig genomes. Unraveling the mosaic haplotype structure in wild and commercial Sus scrofa populations’. Mirte haar bevindingen laten zien dat Aziatische genen in onze Europese varkensrassen zorgen voor een groter aantal biggen per worp.

Mirte heeft voor haar proefschrift de genotype data geanalyseerd van honderden varkens en wilde zwijnen, om vragen te beantwoorden over de onderliggende mechanismen die variatie in het genoom vormgeven. Hieruit concludeerde zij dat het kruizen van Europese en Chinese varkens tijdens de Industriële Revolutie zo’n tweehonderd jaar geleden, ervoor heeft gezorgd dat de genetische diversiteit binnen de commerciële varkens groter is dan die in huidige wilde zwijnen populaties. Er zijn stukken in het genoom van commerciële varkens die veel meer lijken op het Chinese varkens dan op Europese wilde zwijnen. Deze stukken genoom blijken vooral een effect te hebben op de dikte van het rugspek en zorgen voor een grotere worpgrootte. Mirte haar bevindingen demonstreren dat een enkel genoom informatie bevat over de demografische geschiedenis van een populatie, van oeroude bottlenecks tot recente inteelt, hybridisatie en selectie.

Op 22 mei, 16.00-17.30 uur, verdedigt Mirte Bosse haar proefschrift in de Aula van Wageningen University. Zie de uitnodiging voor details en het volgen via WUR-TV.

Mirte Bosse is behaalde vrijdag haar doctoraat cum laude. Volgens de jury gaf het uitstekende vermogen van Mirte om zelfstandig de wetenschap te beoefenen de doorslag voor deze uitslag.