Nieuws

‘Puffertechniek’ houdt fruitmotdruk laag

Gepubliceerd op
24 november 2016

De feromoonpuffertechniek is een effectieve manier voor het bestrijden van de fruitmot. Op percelen met een lage fruitmotdruk hield deze feromoonverwarringstechniek de fruitmotaantasting in drie achtereenvolgende jaren laag zonder aanvullende chemische bestrijding. Dit blijkt uit onderzoek door Wageningen Plant Research op vier locaties in Nederland waaronder Proeftuin Randwijk.

Herman Helsen presenteerde de resultaten van het fruitmotonderzoek tijdens de Kennisdag Fruitteelt in Wageningen.

De puffertechniek is onderdeel van een geautomatiseerd systeem van de firma Semios. Het systeem draait via een communicatienetwerk in de boomgaard en is zo online verbonden met een computer, tablet of smartphone.

Puffers (spuitbussen) geven tussen 17:00 en 05:00 uur elke vijftien minuten een pufje vrouwelijk fruitmotferomoon af dat de mannetjes verwart en waardoor paring wordt voorkomen. Per hectare hangen er gemiddeld 2,5 puffers.

Groot voordeel van de Semios-techniek is dat alles online instelbaar is. “Je kunt tijdens de vluchtperiode ’s avonds en ’s nachts laten puffen als het weer geschikt is voor vlucht en paring. Ook de feromoonafgifte aanpassen of puffers aan- en uitzetten is mogelijk,” aldus Herman Helsen.

De feromoonverwarringtechniek voor de bestrijding van fruitmot kreeg deze zomer een toelating.