QS World University Ranking: Wageningen University & Research zakt licht, maar blijft in de top 13% beste universiteiten wereldwijd

8 juni 2017

In de jaarlijkse QS World University Rankings handhaaft Wageningen University & Research zich in de top, hoewel het een paar plekken heeft moeten prijsgeven (van plaats 119 naar 124). Binnen Nederland staat Wageningen op de 7e plaats (vorig jaar 6e). Wereldwijd behoort Wageningen nog wel tot de top 13% beste universiteiten die beoordeeld zijn in de QS-ranking. De geringe daling lijkt vooral te zijn veroorzaakt door een lagere score op “Academic Reputation”.

Bijna alle Nederlandse universiteiten zijn gezakt op de jaarlijkse internationale QS World University Rankings 2017/18, een toonaangevende internationale ranglijst van universiteiten. In Nederland staat de TU Delft bovenaan (54e op de wereldranglijst). Wageningen staat internationaal op plek 124, in Nederland op de 7e plaats.

Samenstelling QS World University Ranking

De lijst wordt samengesteld op basis van zes criteria, waaronder de reputatie van de instelling, het internationale karakter en het aantal malen dat wetenschappelijke artikelen door andere onderzoekers worden geciteerd. Deels worden de scores gebaseerd op harde data (zoals de citatiescores), deels op wereldwijd uitgezette vragenlijsten onder academici en medewerkers van bedrijven (meer dan 75.000 respondenten). De lagere score op ‘academic reputation’ is niet te herleiden naar harde data, omdat QS geen inzicht geeft in het berekenen van deze indicator. Tegenover de lagere score op academic reputation staat wel een flinke stijging van het aantal citaties per onderzoeker in Wageningen.

Wageningen beste landbouwuniversiteit

Wageningen University stond in de ranking per vakgebied in Agriculture & Forestry in dezelfde ranglijst in maart dit jaar wereldwijd op nummer 1.

De volledige ranglijst kun je hier vinden.