Nieuws

Quaranta giorni amici

Gepubliceerd op
10 juni 2020

Zoals we inmiddels zo ongeveer allemaal wel weten, staat quaranta giorni (veertig dagen) voor de veertig dagen waarin aanmerende scheepsbemanningen in tijden van pest op hun schepen moesten blijven om de risico’s van verspreiding van de pest te verkleinen.

Het coronavirus is gelukkig minder heftig dan de pest, de zorg sindsdien vele malen beter dan een paar eeuwen terug, maar we zitten inmiddels ruimschoots meer dan veertig dagen in een soort van quarantaine. Het werk aan de BRO gaat gelukkig gewoon door en als ik terugkijk naar de laatste veertig dagen, dan lijkt het erop dat we behoorlijk productief zijn geweest. Er zijn twee nieuwe rapporten verschenen en de voorlopige versies van de Bodemkaart van Nederland en de Geomorfologische Kaart zijn vervangen door goed beschreven en geactualiseerde ‘BRO proof’ versies. Het spreekt vanzelf dat de beide kaarten op www.broloket.nl en www.pdok.nl te zien zijn. Ook staat het registratieobject Bodemkundige Wandbeschrijvingen inmiddels overeind en we hebben inmiddels zo’n 60% van onze beschrijvingen van BIS Nederland naar de BRO verhuisd. De rest volgt zodra de domeinlijsten zijn aangepast.

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan de actualisatie: onze veldbodemkundigen zijn tot hun grote genoegen gewoon welkom in het veld en verzamelen gegevens, zodat de volgende actualisatieronde netjes volgens de planning zal verlopen. De eerste resultaten van de actualisatie in de Gelderse Vallei heb ik al gezien: een grote verbetering!

Ook in het bodemfysisch lab wordt er doorgewerkt – zij het ten gevolge van de beperkte ruimte met wat verminderd volume. Het is nog even afwachten of de beperkingen in het lab tot vertragingen zullen leiden. Zodra het kan zet het lab weer alle zeilen bij. De data worden voor de meest uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken gebruikt. Een mooi voorbeeld daarvan is te zien in onze nieuwste storymap Flevoland.

Tenslotte hoop ik voor iedereen dat er binnen afzienbare tijd een einde komt aan alle maatregelen. Onze productiviteit leidt er niet al te veel onder, maar het zal fijn zijn om gewoon weer bij je familie op bezoek te kunnen en een middagje kroeg met de collega’s lijkt mij ook wel wat.