Nieuws

Quinoa-project krijgt prestigieuze award

Gepubliceerd op
3 september 2014

Het Wageningen UR-project ‘Salt tolerant Quinoa for food in China, Vietnam and Chile’ heeft een belangrijke prijs toegekend gekregen. Het quinoa-project is één van de winnaars van de Securing Water for Food Grand Challenge. De prijs is uitgereikt aan onderzoeker Robert van Loo tijdens de World Water Week in Stockholm.

Zouttolerante quinoa

Landbouwgronden met een hoog zoutgehalte geven lagere opbrengsten. In regio’s met zoute gronden zijn het verbeteren van de voedselproductie en het verhogen van inkomen hard nodig.

Onderzoekers van Wageningen UR (University and Reseach centre) zien de oplossing in de verbouw van een niet-genetisch gemodificeerde, zouttolerante quinoa, dat goed gedijt in zoute gronden. Voor boeren in gebieden met zoute gronden wordt de voedselschaarste teruggedrongen, kunnen ongebruikte landbouwgronden weer in gebruik worden genomen en wordt een hoger inkomen bereikt.

Onderzoekers van Wageningen UR gaan kleine boeren informeren over de teelt van zouttolerante quinoa. Ook worden lokale voorlichters getraind en opgeleid in de belangrijkste regio's. 

Award

De prijs bestaat uit een financiering van het project ‘Salt tolerant Quinoa for food in China, Vietnam and Chile' voor de komende drie jaar met een bedrag van $ 500.000.

Nieuwe quinoarassen

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor het ‘superfood’ quinoa, dat nu vooral geteeld wordt in Bolivia en de Peruaanse Andes. Wageningse onderzoekers werken sinds 1990 aan de ontwikkeling van nieuwe quinoarassen.

‘Opzienbarend, maar ook wel weer begrijpelijk’, zo omschrijft veredelaar Robert van Loo van Wageningen UR de hippe status van quinoa. ‘Het is rijk aan eiwitten en andere gezonde inhoudsstoffen en er zit minder zetmeel in dan in pasta, rijst en aardappelen. Het is ook glutenvrij, wat prettig is voor mensen met glutenintolerantie. En je kunt er heerlijke maaltijden mee maken.’