Esdoorn zaden

RIKILT onderzoekt verband ernstige paardenziekte en esdoorns

23 september 2014

Uit onderzoek dat RIKILT Wageningen UR samen met de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht doet blijkt dat er een sterk verband is tussen atypische myopathie en blootstelling aan esdoornbladeren en zaden. Atypische myopathie is een ernstige ziekte die de dood tot gevolg kan hebben.

Herfst

Met name in de herfst kunnen takjes met blad/zaden in de wei terecht komen en door paarden worden gegeten. Een giftige stof (hypoglycine-A) is hiervoor verantwoordelijk. Vooral de zaden bevatten de gifstof. RIKILT heeft een test ontwikkeld waarmee hypoglycine-A kan worden aangetoond in de zaden en blad.

Niet alle esdoorns zijn giftig

Niet alle esdoornzaden blijken giftig. Op dit moment wordt verder onderzoek gedaan om beter te begrijpen wat hierop van invloed is.

Zaden insturen

Wilt u weten of uw esdoorns de gifstof bevatten en daarmee tevens bijdragen aan het onderzoek dan kunt zaden laten onderzoeken bij RIKILT. Er is minimaal 50 gram zaad (helicoptertjes) nodig en de naam van de esdoornsoort (indien niet bekend een foto van boom, blad en zaad). Voor meer informatie kijk ook op de site van de Faculteit Diergeneeskunde.

Voor insturen graag contract opnemen met Hans Mol (0317-480318, hans.mol@wur.nl).