Nieuws

RIKILT speurt naar "niet traceerbare" doping

Gepubliceerd op
4 februari 2014

Door middel van geavanceerde onderzoekstechnieken is RIKILT op zoek naar groeibevorderaars die tot op heden niet traceerbaar zijn.

Eerder deze week liet een Duitse journalist zien hoe makkelijk het is om in een Russisch laboratorium aan niet traceerbare groeibevorderaars te komen. Het gaat hierbij om een eiwit groeihormoon ‘Full size MGF’. RIKILT probeert door middel van massa spectrometrie technieken en bio-assay’s dergelijke dopingvarianten wel te traceren. Zij schreef in november 2013 een review hierover.

Effectieve groeibevorderaars

Het aantonen van misbruik van peptiden en eiwitten als groeibevorderaar is een belangrijke kwestie voor regelgevende instanties op het gebied van sport en voeding. Doordat drugs op basis van peptiden en eiwitten zeer effectieve groeibevorderaars kunnen zijn en de huidige analytische detectiestrategieën voor deze klasse drugs beperkt zijn, kunnen deze middelen mogelijk illegaal gebruikt worden door atleten en boeren om de spiergroei te bevorderen.

De methoden die in de review staan beschreven, richten zich op de mogelijkheden om massa spectrometrie in te zetten voor peptiden- en eiwittenanalyse bij veterinaire controles en dopingcontroles. En dan in het bijzonder op de detectie van illegaal gebruik van groeibevorderaars.

Massa spectrometrie analyses

Massaspectrometrie (MS) is een veel gebruikte techniek om moleculen te kunnen identificeren. Die identificatie vindt plaats aan de hand van de massa's van verschillende brokstukken van het te onderzoeken molecuul.