Nieuws

Resource: Ongenode gasten in de poolzee

Gepubliceerd op
14 januari 2016

In Resource Magazine een artikel over het onderzoek van Andrea Sneekens tijdens de SEES expeditie naar het Noordpoolgebied afgelopen jaar. Zij heeft daar zoöplankton verzameld om te kijken wat het effect is van chemicaliën uit ballastwater op deze microscopisch kleine organismen.

In de buik van een schip krioelt het van meeliftend plankton. Hoe ontzeg je deze ongenode gasten de toegang tot de Noordelijke IJszee zonder de plaatselijke populatie te schaden? Andrea Sneekes van Imares onderzocht het afgelopen zomer tijdens de SEES-expeditie. Eind deze maand presenteert ze haar resultaten op het congres Arctic Frontiers in Noorwegen.

Ongenode gasten in de poolzee

IJsberen, rendieren, olievervuiling. Van alle onderzoeken tijdens de Nederlandse poolexpeditie Scientific Expedition Edgeøya Svalbard (SEES) spreekt Sneekes’ werk met plankton in ballastwater van schepen misschien het minst tot de verbeelding. Toch zijn haar resultaten van levensbelang, vertelt ze. Exoten hebben vaak geen vijanden in hun nieuwe woonomgeving, waardoor ze het natuurlijke evenwicht verstoren. ‘Denk maar aan de Japanse oester en de Amerikaanse zwaardschede in de Waddenzee.’ Sommige exoten vormen zelfs een direct risico voor de mens. ‘Alexandrium is bijvoorbeeld een groot probleem in Europa, omdat het schelpdiervergiftiging kan veroorzaken. Het vergif kan bij mensen leiden tot spierverlamming en uiteindelijk zelfs fataal aflopen,’ benadrukt Sneekes.

Lees het volledige artikel bij Resource: Ongenode gasten in de poolzee.

Lees meer over de expeditie: Expeditie Spitsbergen.