Zeeboerderij (foto Leonard Passchier - Resource)

Nieuws

Resource: Zeewier voor de toekomst

Gepubliceerd op
19 augustus 2015

In Resource magazine een artikel over duurzame zeewierteelt. Onderzoeker Willem Brandenburg denkt dat in 2050 enorme hoeveelheden zeewier op volle zee geteeld worden; hoogproductief maar wel duurzaam.

Foto: Willem de Visser wiedt niet gewenste algen weg tussen de wieren (Foto Leonard Passchier - Bron: Resource)

Op de Wierderij, een testlocatie van Wageningen UR, experimenteren onderzoekers met de duurzame teelt van zeewier. Een idee van Willem Brandenburg, onderzoeker bij Plant Research International (PRI), die het ziet als een eerste stap naar een nieuwe vorm van akkerbouw. Maar dan wel op zee.

Onderzoeker Willem Brandenburg bij de zeeboerderij op de Oosterschelde (Foto: Leonard Passchier - Brond: Resource)
Onderzoeker Willem Brandenburg bij de zeeboerderij op de Oosterschelde (Foto: Leonard Passchier - Brond: Resource)

Brandenburg heeft een visioen voor 2050. Wat hem betreft verbouwen mensen in dat jaar enorme hoeveelheden zeewier op volle zee, hoogproductief maar wel duurzaam. Daarvoor moet een ontwikkeling die op land 10 duizend jaar duurde, worden samengeperst in een paar decennia. ‘Op zee zijn we nog steeds jager-verzamelaar’, zegt Brandenburg. ‘We jagen op vis en dumpen er afval.’ In zijn visioen wordt de mens ook op zee een boer. Uit verbouwd zeewier worden grondstoffen gewonnen voor de ‘groene chemie’, en eiwitten waar de wereldbevolking - in 2050 inmiddels 9 miljard mensen - naar hongert. ‘Met maar 2 procent van het totale zeeoppervlak - vier keer Portugal,’ zegt Brandenburg, ‘kunnen we in de wereldwijde behoefte aan eiwit voorzien.’ En die zeeboerderijen kunnen weer worden gecombineerd met bijvoorbeeld aquacultuur en windturbines.

Lees het volledige artikel bij Resource: