Resource: Zwemmen brengt palingen in de puberteit

Nieuws

Zwemmen brengt palingen in de puberteit

Gepubliceerd op
25 november 2015

Bij Resource een artikel over een onderzoek waarbij de trektocht gesimuleerd werd van jonge paling die naar de Sargassozee zwemmen om te paaien. Tijdens die tocht worden wilde palingen geslachtsrijp; bij de simulatie kwamen ze tot aan de puberteit.

Wilde paling trekt om te paaien naar de Sargassozee. Tijdens die tocht worden palingen geslachtsrijp. Paling in gevangenschap plant zich zonder hulpmiddelen niet voort. Wetenschappers doen al jaren verwoede pogingen om daar een mouw aan te passen. Zou lange-afstandsmigratie misschien helpen?

Arjan Palstra en collega’s namen de proef op de som. Zij lieten enkele tientallen palingen de duizenden kilometer lange reis naar de Sargassozee in een zwemgoot maken. Daarbij werden de omstandigheden onderweg (dag/nacht, zoet/zout water, watertemperatuur) zo goed als mogelijk nagebootst. De alen zwommen eerst 689 km (twee weken) in zoet water en vervolgens 3103 km (negen weken) in zout water. De zeereis vond in volledige duisternis plaats. Palingen zwemmen op zee op minstens 200 meter (’s nachts) tot wel een kilometer (overdag) diepte.

Lees meer in het Dossier: