Nieuws

Reuk- en smaakcentrum voor patiënten met reuk- en/of smaakstoornis bestaat 5 jaar

Gepubliceerd op
2 juli 2020

Het Reuk- en smaakcentrum, opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, bestaat deze maand vijf jaar. Het is het enige centrum voor patiënten met reuk- en smaakstoornissen in Nederland. Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research werken hierin samen aan onderzoek en zorg bij reuk- en smaakstoornissen.

In Nederland lijdt naar schatting 16 procent van de mensen aan een reuk- en/of smaakstoornis, bijvoorbeeld door chemotherapie, een langdurige IC-opname, de ziekte van Parkinson of na een CVA. De aandoening kan leiden tot veranderingen in eetlust en eetgedrag, en vormt daarmee gezondheidsrisico's. Ook de impact op de kwaliteit van leven kan groot zijn. 

"Toch zijn dit soort stoornissen nog onderbelicht in de zorg," vertelt Elbrich Postma onderzoeker en coördinator Reuk- en smaakcentrum. "Het Reuk- en smaakcentrum zet via onderzoek in op betere zorg voor patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis."

Recent ontwikkelde het centrum een factsheet voor zorgprofessionals met tips en adviezen voor patiënten met reuk- en smaakverandering door een COVID-19 besmetting. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van reuk- en smaakstoornissen in samenwerking met verschillende instituten, zoals het UMCU en het Karolinska Institutet (Stockholm, Zweden).​

Reuk- en smaakcentrum

Het Reuk- en smaakcentrum biedt patiënten een plek waar informatie, diagnose en eventuele behandeling worden aangeboden. Vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn de afdelingen KNO en Radiologie betrokken. De initiatiefnemers zijn KNO-arts Wilbert Boek en Prof. Kees de Graaf van Wageningen University & Research. Dr. Sanne Boesveldt werkt aan vele onderzoeken voor het centrum. 

Om de zorg en het onderzoek in het Reuk- en smaakcentrum in goede banen te leiden, is Elbrich Postma als coördinator aangesteld. Sinds kort kunnen patiënten met reuk- en smaakproblemen ook op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei terecht voor praktische tips over bijvoorbeeld voeding. Vanwege de grote vraag naar het Reuk- en smaakcentrum, is er een wachtlijst.

Reuk diagram