Richard Crooijmans vertelt in Hallo Nederland over Tauros programma

Richard Crooijmans vertelt in Hallo Nederland over Tauros programma

11 februari 2016

Richard Crooijmans (Animal Breeding and Genomics Centre) is op 11 februari te zien in Hallo Nederland, waarin hij wordt geïnterviewd over het Tauros programma. Het Tauros programma heeft als doel een volwaardig vervanger te fokken van het in 1627 uitgestorven oerrund. Het interview wordt uitgezonden in de uitzending van 17.10 uur op NPO 2.

Het Tauros programma is een initiatief van Stichting Taurus. Het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University (in nauwe samenwerking met andere instituten). Doel van het onderzoek is om de genetische code van het oerrund te ontrafelen en vervolgens als blauwdruk voor de Tauros (vervanger oerrund) te gebruiken. Oude Europese runderrassen worden vervolgens genetisch vergeleken met deze blauwdruk en worden onderzocht op oerrundkenmerken en natuurlijk gedrag. De dieren met de juiste kenmerken worden als genetisch bronmateriaal voor het fokprogramma gebruikt. De uiteindelijke Tauros runderen zullen veel beter aangepast zijn op de begrazing van Europese natuurgebieden dan onze huidige rassen.

Kijk de uitzending na 11 februari hier terug.