Nieuws

Risicoanalyse Afrikaanse varkenspest (AVP) 2018

Gepubliceerd op
13 augustus 2018

De kans op een introductie van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Nederland (bij gehouden varkens of wilde zwijnen) wordt momenteel ingeschat op laag tot medium. Daarbij moet gedacht worden aan circa één introductie van AVP per 10-50 jaar.

Inschatten kans op introductie

Het doel van dit rapport is het bundelen van aanwezige informatie over de verspreiding van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Europa en mogelijke introductieroutes voor gehouden varkens en wilde zwijnen in Nederland.

In 2007 dook het AVP-virus op in Georgië, in de Kaukasus. In de jaren daarna verspreidde het virus zich over vrijwel geheel West-Rusland, met uitbraken tot aan de grens met Finland. Dit werd gevolgd door uitbraken in o.a. Oekraïne en Wit-Rusland. In 2014 werden de eerste introducties in de Europese Unie waargenomen toen kort achter elkaar besmette wilde zwijnen in Litouwen en Polen werden gevonden. Inmiddels is het virus geïntroduceerd in meerdere Oost-Europese landen. In 2018 werden de eerste uitbraken in Hongarije gemeld. De meest recente ontwikkelingen bij opleveren van deze risicoanalyse zijn een explosieve toename van het aantal besmette bedrijven in Roemenië (oostgrens met Oekraïne), en een eerste melding van AVP in China.

Download de eerste risicoanalyse

Hieronder staat de eerste risicoanalyse voor de introductie van Afrikaanse varkenspest (AVP) in Nederland (bij gehouden varkens of wilde zwijnen), uitgevoerd in augustus 2018.