Nieuws

Risicoanalyse vogelgriep (HPAI) 2020

Gepubliceerd op
27 oktober 2020

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als hoog. Dit staat in een risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van oktober 2020.

Ondanks dat er op de trekroutes van Rusland naar Nederland op dit moment nog geen (dode) wilde vogels besmet met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) type H5N8 virus zijn gedetecteerd, werd er op 20 oktober 2020 in Nederland HPAI H5N8 virus aangetoond door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in twee knobbelzwanen die dood waren gevonden in de omgeving van Kockengen (Utrecht). Enkele dagen later is er ook een dode smient in hetzelfde gebied gevonden, waarbij H5 is aangetoond (verdere determinatie volgt).

Circulatie onder wilde vogels

Waarschijnlijk is het virus geïntroduceerd door trekvogels afkomstig uit Rusland/Noord-Kazachstan. In Rusland en Noord-Kazachstan zijn in september 2020 al meerdere HPAI H5N8 geïnfecteerde pluimveebedrijven en wilde vogels gerapporteerd. Door de vondst van de HPAI H5N8 geïnfecteerde knobbelzwanen en de smient in Kockengen kan worden aangenomen dat het HPAI H5N8 virus lokaal circuleert onder wilde vogels in deze omgeving.

Risico commercieel pluimvee ingeschat op hoog

De aantallen trekvogels in Nederland zullen de komende tijd nog verder toenemen. Daarom wordt de kans dat wilde vogels HPAI virus introduceren in commercieel pluimvee in Nederland ingeschat als hoog. De kans op insleep van het virus via de omgeving wordt momenteel ook ingeschat als hoog, doordat besmette wilde vogels het virus kunnen uitscheiden in de omgeving.

Het ingeschatte risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI is op dit moment groter - namelijk “hoog” - dan het ingeschatte risico van de vorige analyse. In september 2020 was het ingeschatte risico “laag”.

Eerdere risicoanalyses 2020

Risicoanalyses 2019 en 2018

September 2019

Dit rapport geeft een overzicht van de HPAI infecties die werden gerapporteerd tussen 1 april en 23 september 2019.

November 2018 update

Het rapport is geactualiseerd op basis van de situatie in november 2018. Aanpassingen ten opzichte van de originele analyse zijn weergegeven in het rood.

September 2018

Hieronder staat de eerste risicoanalyse voor de introductie van hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) op Nederlandse commerciële pluimveehouderijen, uitgevoerd in september 2018.