Nieuws

Robot om heggen en struiken te snoeien in ontwerpfase

Gepubliceerd op
1 maart 2016

Stel, u geniet van uw oude dag en heeft uw tuin met veel liefde jaren lang onderhouden. Er rijdt al een grasmaai robot over uw gazon maar u door uw leeftijd kunt het snoeien van de hagen en struiken niet meer bijhouden. Het project Trimbot2020 (gefinancierd door de Europese Unie) probeert hierop een antwoord te vinden. Wageningen UR Glastuinbouw werkt mee aan het ontwikkelen van de robot hardware.

Het Trimbot 2020 project, wat in januari 2016 van start is gegaan, onderzoekt passende robotica en vision technologie om tot een prototype te komen van de allereerste robot die volledig automatisch heggen en struiken kan snoeien. De robot zal op uiteenlopende terreinen moeten kunnen werken, de struiken en hagen automatisch herkennen en naar de wensen van de gebruiker tot de gewenste vorm terugsnoeien. Hieraan werken verschillende Europese partners mee op het gebied van vision soft- en hardware en besturingsalgoritmen; Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Edinburgh, Alberts-Ludwigs Unversiteit Freiburg en de Eidgenoessische Technische Hochschule Zurich. De robot hardware, het robot onderstel, robotarm en snoeigereedschappen en de aansturing daarvan worden ontwikkeld door; Robert Bosch GmbH, Wageningen Universiteit Agrarische Bedrijfstechnologie en Wageningen UR Glastuinbouw.

In de opstart fase is het van belang om het ontwerpproces zo goed mogelijk te begeleiden naar het gewenste doel van het project. Omdat de partners uiteenlopende interesses en vakgebieden hebben en beheersen heeft het ontwerpteam van Wageningen de lead genomen om via gestructureerde ontwerptechnieken de eisen en wensen in kaart te brengen van alle partners. Dit leidt tot een samenhangend geheel van de technische functionaliteiten die de robot moet krijgen om het project tot een succes te maken. De eerste ontwerpschetsen zijn al gemaakt en er zal zeker meer nieuws volgen in de komende jaren.