Robot oogst paprika's

Nieuws

Robot oogst zelfstandig eerste paprika's in de kas

Gepubliceerd op
19 mei 2014

In het Europese FP7 project Clever Robots for Crops (CROPS) is een oogstrobot ontwikkeld. Onlangs is in een commerciële kas gedemonstreerd dat het systeem volledig autonoom rijpe paprika’s kan oogsten. In de komende weken wordt de performance van het systeem wat betreft oogstsucces, cyclustijden en oorzaken van fouten vastgesteld. Het project wordt gecoördineerd door Wageningen UR Glastuinbouw.

Na 3,5 jaar onderzoek is de integratie van de ontwikkelde modules afgerond. De basis van het systeem is een buisrail platform met daarop een robotarm met gereedschap voor het grijpen en afsnijden van de vruchten, een persluchtcompressor, diverse elektronica, computers en de camera’s voor vrucht en obstakeldetectie.

3D camera in robotarm

De detectie en lokalisatie van rijpe vruchten gebeurt in twee stappen. Eerst worden overzichtsbeelden van de zijkant van het gewas opgenomen met een kleurencamera en een Time of Flight camera. Beide beelden worden vervolgens samengevoegd om tot een enkel 3D kleurenbeeld te komen. Nadat de arm voor de te oogsten vrucht is geplaatst worden met een mini kleurencamera en een 3D camera, die in de robothand geïntegreerd zijn, beelden opgenomen en geanalyseerd. Hierdoor kan de vruchtpositie met hoge nauwkeurigheid herberekend worden.

Europees project CROPS

CROPS is een Europees project met 14 partners. CROPS richt zich op het ontwikkelen van nieuwe techniek voor sensoren, robotarmen, grijpers en intelligentie, die in verschillende toepassingen ingezet kan worden. Wageningen UR Glastuinbouw richt zich in het project op het oogsten van paprika’s en focust daarbij op de ontwikkeling van intelligentie voor robots, die kunnen worden ingezet in ongestructureerde omgevingen. Het project heeft additionele financiering van het Productschap Tuinbouw.