Persbericht

Rol voor verloskundigen weggelegd in lessen over seksuele gezondheid

Gepubliceerd op
29 januari 2015

Verloskundigen kunnen een rol spelen in de educatie van jongeren op het gebied van seksuele gezondheid. Zij zijn deskundig, hebben praktijkervaring en worden door jongeren serieus genomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR. De Wetenschapswinkel heeft op verzoek van verloskundigenpraktijk De Bakermat in Wageningen onderzocht hoe educatie, begeleiding en zorg rondom seksuele gezondheid van jongeren verbeterd kan worden en welke rol verloskundigen hierin kunnen spelen.

Om die rol te vervullen, kunnen verloskundigen zich scholen in didactiek, moeten zij manieren vinden om de educatie in te bedden in de eigen praktijk en samenwerken met de gemeente, de GGD en scholen.

Gezondheidswinst

Door toename van het aantal tienerzwangerschappen in Wageningen zijn verloskundigen van verloskundigenpraktijk De Bakermat gestart met het geven van lessen over gezonde zwangerschap aan jongeren op een VMBO school in Wageningen. Onder deze jongeren is de grootste gezondheidswinst te halen. De lessen gaan over anticonceptie, SOA’s, tienermoederschap en gezond zwanger worden.

Door de lessen weten jongeren meer over de ontwikkeling van de foetus, over medicijngebruik, rauw vlees en foliumzuur. Kennis over gezonde voeding, (niet) roken en anticonceptie hadden de leerlingen al. De leerlingen waren enthousiast over de les van de verloskundige, stelden veel vragen en letten meer op dan anders. Graag hadden de leerlingen nog meer willen weten over zwangerschap en bevalling en over het beroep van de verloskundige.

De school is een belangrijke setting waar jongeren informatie en vaardigheden opdoen rondom veilige seks, communicatie over seks en het omgaan met relaties. Lessen over gezonde zwangerschap zijn nog geen onderdeel van het curriculum. Educatie over de gezonde zwangerschap en het adviseren van anticonceptie dragen bij aan de seksuele gezondheid van jongeren.

Preventieve taken van verloskundigen

Het uitvoeren van meer preventieve taken sluit aan bij de visie ‘Een goed begin is een investering voor het leven’ van de KNOV, de beroepsorganisatie van en voor verloskundigen. Waarin verloskundigen het belang onderstrepen van een gezonde levensstijl van elke aanstaande moeder (en haar partner) voor de gezondheid van het kind.

De lessen zijn onderdeel van het project ‘Seksuele gezondheid’ dat De Bakermat samen met de GGD Gelderland-Midden uitvoert. Het project ontvangt subsidie van de gemeente Wageningen.