Nieuws

Route van Fusarium-schimmel voor het eerst blootgelegd

Gepubliceerd op
30 maart 2018

De gevreesde Tropical Race 4 stam van de Fusarium-bodemschimmel die de zogeheten Panamaziekte bij Cavendish bananen veroorzaakt, is nu ook gevonden in Myanmar. Eerder werd het al aangetroffen in Vietnam en Laos . Dit heeft desastreuze gevolgen voor boeren die bananen telen en de wereldwijde bananensector. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben, samen met buitenlandse collega’s, niet alleen de schimmel aangetroffen, ze laten door middel van geavanceerde technieken ook zien waar de schimmel vandaan is gekomen.

Route van Fusarium-schimmel voor het eerst blootgelegd

Panamaziekte wordt veroorzaakt door een Fusarium schimmel. Eén van de Fusarium schimmelstammen, bekend als Tropical Race 4 (TR4) infecteert veel lokale bananenvariëteiten, maar ook de Cavendish banaan die goed is voor 85% van de wereldhandel. De schimmel infecteert de wortels, tast het vaatsysteem aan en doodt uiteindelijk de plant. Is een perceel er eenmaal mee besmet, dan is verdere teelt van bananen onmogelijk.

Doordat de bananensector door één ras wordt gedomineerd, is de sector extreem kwetsbaar. Alle moderne bananen zijn klonen van elkaar, er is nauwelijks variatie. De Cavendish banaan is heel vatbaar voor TR4, een type van de fusariumschimmel die een aantal jaren geleden de kop op stak. Daardoor bedreigt de schimmel de wereldwijde monocultuur van Cavendish bananen en vele andere lokale rassen.

Genoom onderzoek legt verbanden tussen het optreden van TR4 in diverse landen

Het onderzoek toont nu ook de aanwezigheid van TR4 voor het eerst aan in Myanmar en bevestigt de recente vondst in Vietnam en Laos. Nog belangrijker is echter dat nu ook on worden vastgesteld waar deze nieuwe introducties vandaan komen en dat er een verband bestaat tussen het optreden van TR4 in China en in enerzijds Pakistan en de Filippijnen en anderzijds Libanon en Jordanië.

Route van Fusarium-schimmel voor het eerst blootgelegd

Na bemonsteringsmissies werd de schimmel uit geïnfecteerde planten geïsoleerd en daarna door middel van DNA onderzoek verder bestudeerd. Door het aantal en de aard van mutaties in de schimmels te bepalen, konden onderzoekers precies zien welke stammen verwant zijn. “De noodzaak van quarantainemaatregelen ter voorkoming van internationale verspreiding en het belang van duurzame oplossingen zijn hiermee nogmaals dik onderstreept”, aldus Gert Kema bijzonder hoogleraar Tropische fytopathologie van Wageningen University & Research.

Afhankelijk van de banaan

De banaan is het op drie na belangrijkste voedingsgewas in ontwikkelingslanden, na tarwe, rijst en maïs. Het is ook ’s werelds meest gegeten fruit. In het Westen populair maar voor mensen in de tropen is de banaan vaak de belangrijkste voedingsbron. Miljoenen boeren zijn afhankelijk van een goede oogst. Die wordt steeds meer bedreigd door de TR4-schimmelstam.

Route van Fusarium-schimmel voor het eerst blootgelegd

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met buitenlandse wetenschappers is gepubliceerd op 22 maart 2018 in Frontiers in Plant Science.