Persbericht

Ruim 4000 basisschoolklassen aan de slag met Wagenings lespakket voor Kinderboekenweek

Gepubliceerd op
22 september 2015

Het lespakket Voedselinnovaties voor de Kinderboekenweek is populair bij basisscholen. Een op de twaalf leerlingen in Nederland gaat aan de slag met het thema. Wageningen UR biedt basisscholen zo de kans om wetenschappelijke kennis op een eenvoudige manier te gebruiken in de les.

De Kinderboekenweek loopt van 7 tot 18 oktober en heeft als thema ‘Raar maar waar; natuur, wetenschap en techniek’. Om leerlingen in het basisonderwijs na te laten denken over hun voeding, ontwikkelde Wageningen UR lespakketten over wetenschap en voedselinnovaties voor groep 1 tot en met 8. Op de eerste dag van de Kinderboekenweek vindt ook de zesde editie van de Kinderuniversiteit plaats. Thema is dit keer de bodem, omdat de Verenigde Naties 2015 hebben uitgeroepen tot het internationale jaar van de bodem.

Bruine bananen

De lespakketten over voedselinnovaties vinden gretig aftrek. Op 560 scholen verspreid over Nederland gaan kinderen nadenken over eten in de toekomst of een experiment doen over het bruin worden van bananen. Vanaf 28 september zijn de video-instructie, proefhandleiding en de kleurplaat gratis te downloaden op de website smaaklessen.nl.

Kinderuniversiteit over bodem

Voor de Kinderuniversiteit over de bodem was binnen een week het maximum aantal van 240 deelnemers bereikt. Prof.dr. Jakob Wallinga, hoogleraar Bodemgeografie en landschap en dr. Violette Geissen van de leerstoelgroep Bodemfysica en landmanagement geven colleges vol actie en ruimte voor inbreng van kinderen. In een grote collegezaal in gebouw Orion op Wageningen Campus gaat Wallinga vertellen over de ‘Bodem in beweging’ en Geissen over de bodem als ‘De huid van de aarde’. In de colleges worden ook vragen van kinderen meegenomen die ze bij hun aanmelding al aan de wetenschappers hebben kunnen stellen.

Lesmateriaal primair onderwijs

Het Wetenschapsknooppunt Wageningen en het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen UR hebben al veel meer lesmateriaal ontwikkeld voor het primair onderwijs. De lespakketten gaan over diverse actuele aspecten: van natuur, klimaat en voeding tot plantenvirussen. De lespakketten zijn gratis aan te vragen.

Schoolfruit

De toenemende belangstelling van scholen voor voeding en gezond eten is ook te zien aan het aantal inschrijvingen voor het EU-Schoolfruit en -groenteprogramma dat Wageningen UR coördineert. Scholen kunnen via dit programma nu voor het zevende jaar gratis groente en fruit aan hun leerlingen verstrekken. Dit jaar konden er 1900 scholen meedoen, meer dan andere jaren. Maar opnieuw hebben zich meer scholen gemeld dan het maximum aantal deelnemers. Uiteindelijk is via loting bepaald welke scholen dit jaar meedoen met het Europese Schoolfruit en -groenteprogramma.