Nieuws

SHV-Extended Spectrum Beta-Lactamases (SHV-ESBL's) die ziekenhuisbacteriën resistent maken nader onderzocht

Gepubliceerd op
15 september 2016

Extended Spectrum Beta-Lactamase eiwitten zijn enzymen die ervoor zorgen dat ziekmakende bacteriën resistent worden tegen de beta-lactam antibiotica (o.a. penicillines en cefalosporines), waardoor patiënten steeds moeilijker te behandelen worden.

Het SHV-eiwit is een van de deze enzymen, die met name de in ziekenhuizen veel voorkomende Enterobacteriën resistent maken, maar waarover tot nu toe weinig is beschreven. Wageningen Bioveterinary Research* onderzocht de SHV beta-Lactamase enzymen en hun evolutie en publiceerde hun bevindingen in een artikel in Frontiers in Microbiology.

SHV enzymen zijn aangetoond in Enterobacteriën, die infecties kunnen veroorzaken bij mensen in de gezondheidszorg. Daarnaast zijn bacteriën met SHV-enzymen inmiddels ook bij dieren als in milieubacteriën aangetroffen.

SHV-enzymen zijn veelal gelegen op overdraagbare stukjes DNA (plasmiden), waarvan bekend is dat zij resistentiegenen overdragen naar andere bacteriën. Zij komen inmiddels wereldwijd voor in Enterobacteriën, hetgeen reden voor zorg is voor de gezondheidszorg in het algemeen.

Het artikel in Frontiers in Microbiology geeft een recent overzicht van deze SHV beta-lactamasen wat er bekend is over de variatie in hun aminozuren, en het spectrum van hun activiteit. Daarnaast wordt beschreven waar en in elke hoeveelheden SHV enzymen in Enterobacteriën zijn aangetroffen, op welke plasmiden deze zijn gelegen en wat daarvan de epidemiologische betekenis is.

Bron: A Review of SHV Extended-Spectrum β-Lactamases: Neglected Yet Ubiquitous

 

* Wageningen Bioveterinary Research is vanaf 6 september 2016 de naam van Central Veterinary Institute (CVI)