Samenwerken om de kwaliteit van leven te verbeteren

28 februari 2014

Stichting COmON ondersteunt onderzoek naar malaria

"Voor stichtingen en vermogensfondsen die investeren in onderzoek is het cruciaal dat de impact van een investering de uitgave rechtvaardigt", zegt Hans van Poelvoorde van de COmON Stichting. Het Solarmal project in Kenia is hier een mooi voorbeeld van. Het anti-malaria project wordt door de COmON Stichting gefinancierd en uitgevoerd door professor Willem Takken en zijn team van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University

Met het project Solarmal wordt geprobeerd een nieuwe, gifvrije aanpak van de bestrijding van malaria te ontwikkelen en, zoals de naam al doet vermoeden, de plaatselijke bevolking tevens van zonne-energie te voorzien. De gebruikte muggenvallen werken op elektriciteit, terwijl er op de projectlocatie geen stroomvoorziening is. Daarom wordt er op ieder dak een zonnepaneel geplaatst. Dit garandeert niet alleen de werking van de vallen, maar zorgt ook voor verlichting en een oplaadpunt voor mobiele telefoons. "Het project bleek een enorm succes te zijn", vertelt  Takken. "De plaatselijke bevolking heeft dubbel profijt (minder muggenbeten én stroomvoorziening) en is daardoor erg gemotiveerd om mee te werken."

Hoe muggen hun slachtoffers kunnen vinden

Malaria Rusinga trap on house.jpg

Willem Takken heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de manier waarop muggen op basis van geuren zo nauwkeurig mogelijk bepalen wie hun volgende slachtoffer wordt. "We hebben dit principe gebruikt om vast te stellen welke chemische signalen muggen gebruiken om uit een groep van 350 kandidaat geurstoffen de zes beste er uit te pikken. Door deze geurstoffen als mengsel aan de omgeving vrij te laten vanuit een muggenval, kunnen we ervoor zorgen dat muggen denken dat ze bloed hebben gevonden."

De huidige methode van de Wereldgezondheidsorganisatie op basis van klamboes met insecticiden is in gevaar doordat de muggen in snel tempo resistent worden voor de insecticiden en de klamboes daardoor minder bescherming geven. Takken: "Met ons pilotproject op het eiland Rusinga in het Victoriameer in Kenia willen we laten zien dat we, door ieder huis van een muggenval te voorzien, muggen kunnen uitbannen en de overdracht van malaria tot een verwaarloosbaar niveau kunnen terugbrengen."

Onderzoek dat lokale economie structureel verbetert

zonnepaneel.jpg

Het project wordt gesteund door de COmON Stichting. "We richten ons op simpele, structurele verbeteringen die als basis kunnen dienen voor economische ontwikkeling", legt directeur Hans van Poelvoorde uit. "Het project Solarmal biedt verschillende voordelen die perfect aansluiten op deze benadering. We waren intensief betrokken bij de oprichting van het project, waardoor we een uitstekend inzicht kregen in de manier waarop Wageningen University haar portefeuille beheert. Daarnaast hebben we twee jaar geleden een workshop op het eiland Rusinga in het Victoriameer bijgewoond omtrent de opzet van het project. Eén van de bestuursleden van de COmON Stichting is lid van de wetenschappelijke adviescommissie van het project, waardoor we meer inzicht hebben in wat er gebeurt.

“ Het onderzoek heeft een positieve impact op de kwaliteit van leven, dat is voor ons als Stichting de essentie van onze doelstelling

Doorslaggevende factoren voor de COmON om het project door te zetten, waren de meetbare resultaten die het project oplevert én het feit dat de stichting de activiteiten op de voet kan volgen. "Eén ding is in ieder geval al zeker; de zonnepanelen en de bijhorende apparatuur hebben een positieve impact  op de kwaliteit van leven van de plaatselijke bevolking, het belangrijkste streven van onze stichting. We raden het andere stichtingen of vermogensfondsen van harte aan om samen te werken met Wageningen University. De medewerkers zijn erg professioneel en toegewijd en goed georganiseerd."

Minder malaria = betere voedselvoorziening

Aangezien Wageningen UR (University & Research centre) zich intensief bezighoudt met levenswetenschappen en landbouw, ligt dit project de organisatie nauw aan het hart. "Als malaria minder slachtoffers maakt, verhoogt dit het arbeidsrendement, waardoor ook de landbouwopbrengst zal toenemen", voegt Takken toe. "Dit heeft als direct gevolg dat er meer voedsel beschikbaar is en dat de gezondheids- en voedingssituatie verbetert. Met Solarmal bereiken we ons doel om een veilige leefomgeving voor mensen te creëren. Tenslotte draait alles uiteindelijk om de kwaliteit van het leven.