Samenwerking CVI – VS risicoanalyse vogelgriepepidemie

4 december 2015

Central Veterinary Institute (CVI) zal de Verenigde Staten ondersteunen bij de analyse van de vogelgriepepidemie.

Epidemiologen van het CVI, de Universiteit van Minnesota en het Amerikaanse Departement van Landbouw gaan gezamenlijk de vogelgriepepidemie analyseren die heerste in de VS van december 2014 tot in 2015.

Het onderzoek moet epidemiologische risico-modellen opleveren voor de pluimvee-industrie. Vanuit CVI zijn hierbij dr. Armin Elbers, dr. Thomas Hagenaars en dr. Gert-Jan Boender betrokken.

De samenwerking is verankerd door de aanstelling van dr. Amos Ssematimba, die per januari 2016 als post-doc onderzoeker start in Minnesota. Amos Ssematimba promoveerde op 21 januari 2013 na zijn onderzoek bij CVI in Wageningen met zijn proefschrift Mechanisms of Avian Influenza virus transmission between farms: combining data collection and mathematical modelling.

Het post-doc onderzoek van Ssematimba zal met name van belang zijn voor de VS om meer inzicht te verkrijgen in de epidemie van de hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in de Amerikaanse pluimveehouderij. Zijn werk zal de wetenschappelijke inzichten voor uitbraakmanagement vergroten, om de duur van HPAI uitbraken zo veel mogelijk te bekorten en tijdens een epidemie verdere verspreiding tegen te gaan. De 2014-2015 epidemie in de VS was ongekend en kostte veel pluimveehouders grote economische verliezen.

Zie ook Publicaties CVI-epidemiologie.