Nieuws

Scholieren helpen in De Glazen Boomgaard

Gepubliceerd op
20 mei 2016

Tot 23 september is in de tuin van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam de tentoonstelling De Glazen Boomgaard te zien. Het is een project van ontwerper Rogier Martens. Aan het project doen ook de leerlingen van drie basisscholen uit Leerdam mee in het kader van het programma Fruit4Schools van Wageningen UR.

De Glazen Boomgaard is een onderzoeksproject met als vraag:
Hoe komt een appel of een peer in een fles, hoe ontwikkelt deze zich en kunnen we de groei manipuleren door middel van het bewerken van het glas?

Voor dit project heeft ontwerper Rogier Martens zich laten inspireren door de eau de vie Poire Williams, de beroemde peer in fles. Om een antwoord te vinden op de vraag hoe fruit in glas zich ontwikkelt ging Martens aan de slag en schakelde voor een wetenschappelijke blik op het project de hulp in van de Wageningse bioloog Marc Ravesloot.

In samenwerking met de Glasblazerij Leerdam ontwikkelde Martens 150 flessen met acht verschillende bewerkingen. Deze flessen hangen vanaf nu de hele zomer in de fruitbomen. De leerlingen van drie basisscholen uit Leerdam verzorgen de grote perenbomen met de gevangen peren en mogen helpen met de oogst. Tevens hebben deze scholen hun eigen boomgaard in de tuin van het museum dit voorjaar aangeplant. Een eigen vergroend schoolplein hebben deze basisscholen nog niet, maar tot die tijd worden de museumtuin als practicumlokaal gebruikt.