Scholieren zien algen als oplossing voor betere levensomstandigheden in ontwikkelingslanden

9 april 2015

Drie scholieren van de middelbare school Dalton in Den Haag hebben de grote finale van de Imagine scholierencompetitie gewonnen. Noa Zuijderwijk, Geerte Koster en Nikki Gerritzen, waren de gelukkige winnaars van deze prijs met een onderzoeksproject dat hygiëne combineert met een duurzame oplossing: de inzet van algen. Onderzoekers van Wageningen UR begeleidden hen.

Stichting Imagine Life Sciences schrijft jaarlijks de Imagine-wedstrijd uit om wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking samen te brengen en zo levensomstandigheden te verbeteren in ontwikkelingslanden.  Dorinde Kleinegris en Ben van den Broek, beide onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research, dienden een half jaar geleden het thema ‘algen’ als onderwerp in. Twee groepen scholieren hebben over dit onderwerp hun profielwerkstuk geschreven en bij Food & Biobased Research proeven uitgevoerd om hun ideeën te ondersteunen.

“The green gift, always a green moment at the algae toilet”- het project van de Haagse scholieren - werd door de jury in de finale gekozen als beste project. Idee achter dit project is toiletten te plaatsen in de sloppenwijken van Mumbai in India. Op dit moment zijn er te weinig toiletten en is de hygiëne een groot probleem. Ook is het voor vrouwen en meisjes gevaarlijk om ’s nachts te ver buiten de wijk te gaan. Het projectvoorstel omschrijft hoe urine en feces kunnen worden verzameld en omgezet in biogas. Het materiaal dat overblijft wordt gebruikt om algen te laten groeien voor de productie van olie, die ingezet kan worden als brandstof. Op deze manier wordt er op een duurzame manier brandstoffen verkregen, wordt de hygiëne en de veiligheid in de sloppenwijken verbeterd en zorgt het plaatsen van toiletten voor de creatie van banen (toiletbeheer). Als prijs winnen de drie studenten een reis naar een ontwikkelingsland om hun plan verder te ontwikkelen.

Een tweede groep scholieren die door Wageningen UR wetenschappelijk is begeleid, won de tweede prijs bij de categorie ‘posters’. Als onderwerp kozen Lara Mattheij, Annabel Boonman en Charlotte van der Valk van het Grifland College in Soest voor “Spirulina in Tanzania”. Zij ontwikkelden een algenkit waarmee de bevolking algen kan kweken in flessen met water uit de lokale meren. De algen kunnen aan het voedsel worden toegevoegd zodat de lokale bevolking extra nutriënten binnenkrijgt.

Beide onderwerpen zijn geïnspireerd door het werk dat momenteel bij het succesvolle AlgaePARC – een faciliteit die volledig gericht is op algenonderzoek - in Wageningen wordt uitgevoerd.

_fotonbr_foto_Lab FBR.jpg

Experimenten uitgevoerd door het winnende team bij  Wageningen UR Food & Biobased Research (Foto: Ben van den Broek)

_foto_winnaars_foto Seila Malo.jpg
Winnaars van de Imagine scholierencompetitie en Ben van den Broek van Wageningen UR Food & Biobased Research (Foto: Seila Malo).