Scriptieprijs voor vier excellente Wageningse werkstukken

9 maart 2015

Vier studenten van Wageningen University hebben de scriptieprijs ontvangen van het Wageningen Universiteits Fonds. De ultieme winnaar Uroš Cerkvenik uit Slovenië ontving de Overall Scriptieprijs voor zijn afstudeerscriptie die de jury als excellent kwalificeerde. De overige winnaars van de scriptieprijzen zijn Lena Schulte-Uebbing, Nick Middeldorp en Berend van der Meer.

De uitreiking van de Scriptieprijs had plaats tijdens het symposium voorafgaande aan de dies natalis van Wageningen University op 9 maart 2015, door Han Swinkels, voorzitter van KLV Wageningen Alumni Network.

De winnaar van de Overall Scriptieprijs Uroš Cerkvenik, masterstudent Biologie, ontving een geldbedrag van 1000 euro. De overige winnaars kregen elk 500 euro. Allen kregen daarnaast een bronzen beeld van de ‘Wageningse boom‘ van Sjoerd Buisman, een oorkonde en een judicium.

Uroš Cerkvenik schreef zijn prijswinnende scriptie Hearing in the field cricket Gryllus bimaculatus (de Geer): directional sensitivity in absence of frequency tuning onder supervisie van prof.dr.ir. Johan van Leeuwen, Experimentele Zoölogie.

Naar het oordeel van de jury snijdt Cerkvenik een zeer fundamenteel probleem aan in de biologie van insecten: hoe bepalen zij waar geluid vandaan komt? Hij bestudeerde dit aan de hand van krekels. De scriptie heeft, aldus de jury, ook belangrijke implicaties voor het ontwerpen van kleine akoestische sensoren en is een goed voorbeeld van nieuwe inzichten uit de evolutiebiologie.

De overige winnaars en hun scripties zijn:

Lena Schulte-Uebbing, Klimaatstudies: Wedging the Emissions Gap in Agriculture: Potential of a possible bottom-up initiative to reduce global greenhouse gas emissions from agriculture, onder leiding van prof.dr. Rik Leemans, Milieusysteemanalyse.

Nick Middeldorp, International Development Studies: In Honduras it is a sin to defend life: An ethnography of the discourses, practices and dangers of opposition to mining in Honduras, onder supervisie van prof.dr. Bram Buscher, Sociologie van ontwikkeling en verandering.

Berend van der Meer, Moleculaire levenswetenschappen: Cooperative dynamics of two-dimensional soft colloidal systems - Both in equilibrium and out-of-equilibrium. Supervisie: prof.dr.ir. Jasper van der Gucht, Fysische en kolloïdchemie.

Wageningen Universiteits Fonds

Het Wageningen Universiteits Fonds ontving in totaal 23 nominaties. Bij de beoordeling heeft de jury vooral gelet op de technisch-wetenschappelijke kwaliteit, de schriftelijke presentatie, de toepasbaarheid in de praktijk en de kwaliteit van het onderzoek in het wetenschappelijke veld. De geldbedragen werden geschonken door KLV Wageningen Alumni Network.