Simple soilless cultivation

Nieuws

Simpele substraatteelt in het buitenland

Gepubliceerd op
2 juni 2015

Bij verschillende projecten in het buitenland zie je dat de wens bestaat om op substraat te telen, maar dat dit soms niet goed aansluit bij wat de BV Nederland aanbiedt. Nederland is High-Tech, maar in het buitenland tref je een beetje High-Tech aan, meer Mid-Tech en erg veel Low-Tech.

Voor High- en Mid-Tech kunnen we veel goeds aanbieden, voor Low-Tech niet. Voor Low-Tech moeten we in ons geheugen graven en kijken hoe we het in de jaren '80 van de vorige eeuw deden, simpele systemen van robuuste materialen, maar nu met hedendaagse technieken.

Het moet voor betrokken telers in Azië en Afrika mogelijk worden om met een simpel substraatsysteem een goed product te telen dat ze op de plaatselijke markt kunnen afzetten. Op basis van een lokaal substraat wordt een efficiënte watergeefstrategie bepaald en wordt telers geleerd hoe te bemesten met bijvoorbeeld mengmeststoffen en het overtollige water weer op te vangen en bij andere teelten te gebruiken. Het is een uitdaging om geschikte materialen te vinden en het begin van automatisering van de grond te krijgen zodat na de eerste verdiensten verdere groei van de substraatteelt naar Mid-Tech mogelijk is.

simpele_substraatteelt_in_het_buitenland.jpg