Nieuws

Simulatie klimaatbeheersing in 'Pad and fan kas'

Gepubliceerd op
24 juni 2014

Luchtverdeelsystemen in kassen worden steeds vaker toegepast. De doelen zijn realisatie van een gelijkmatig klimaat en vermindering van insecten in de kas. Het systeem wordt met grotere regelmaat gecombineerd met een 'pad wall', waardoor droge warme buitenlucht wordt aangezogen die door verdampingskoeling een lagere temperatuur krijgt. Deze lucht wordt vervolgens via een slang gelijkmatig over de kas verdeeld.

Het probleem bij een traditionele 'pad and fan kas', waarbij de lucht van de ene kant van de kas naar de andere kant stroomt, is dat de lucht te koud is bij de pad en te warm bij de fan. Dit effect wordt opgelost door het systeem waarbij het koelend effect uiteraard wel gelijkmatig over de slang verdeeld moet zijn.

Adaptive Greenhouse design model

Het Adaptive Greenhouse design model, dat wordt gebruikt om het kasklimaat en de productie voor een specifieke locatie in combinatie met een kasontwerp te bepalen is aangepast om een klassieke 'pad and fan kas' goed te kunnen simuleren. Temperatuur, vocht en CO2-patroon over de lengte van 'pad' naar 'fan' kunnen nu ook worden bepaald in combinatie met de productie.

Deze berekeningen geven een goed inzicht in het verschil tussen de klassieke 'Pad and fan kas' en de verbeterde versie voor elke locatie in de wereld.