Nieuws

Studiegroep Wiskunde met de Industrie kraakt bedrijfsproblemen

article_published_on_label
5 februari 2019

Met wallen onder hun ogen hielden de wiskundigen van de Studiegroep Wiskunde met de Industrie (SWI) op vrijdag hun eindpresentatie voor de deelnemende bedrijven. Zij hebben van 28 januari t/m 1 februari een week lang hun tanden gezet in zes wiskundige vragen uit het bedrijfsleven.

De bedrijven waren meer dan tevreden met de uitkomsten. Organisator en hoogleraar Toegepaste Wiskunde, prof. Jaap Molenaar (WUR): “Ik was aangenaam verrast door het hoge niveau van de resultaten. Het probleem van KWR Water is in mijn ogen helemaal opgelost, de andere bedrijven hebben goede ideeën en aanbevelingen meegekregen.”

Problemen gekraakt

De donderdag is pizza-avond tijdens de Studiegroep. De deelnemers leggen dan de laatste hand aan de modellen die ze in een week tijd hebben ontwikkeld. Op maandag presenteerden zes bedrijven hun vragen aan de groep, vrijdag presenteerden de wiskundigen hun antwoord.

Dx_gFbRWwAA3V6U.jpg large.jpg
  • KWR Water wil graag kunnen voorspellen wanneer waterfilters verzadigd zijn. Onderzoeker Dirk Vries van KWR is onder de indruk van de hoeveelheid werk die verzet was en ziet meerwaarde in het multidisciplinaire team van wiskundigen dat aan ‘zijn’ probleem werkte. Door een geschikte numerieke methode te ontwerpen, losten de wiskundigen een gedeelte van dit probleem op. Uit tests later dit jaar zal blijken of het gehele probleem opgelost is.
  • Eén van de vragen ging over het 3D-printen van beton, ingebracht door Bruil beton & mix. Bruil wilde graag een model om de stabiliteit van hun ontwerpen te berekenen. Het team wiskundigen bedacht een aantal snelle checks die kunnen worden ingevoerd en begon aan een ingewikkelder model om de stabiliteit door te kunnen rekenen.
  • Sweco wilde dat meerdere intelligente stoplichten in een netwerk met elkaar samen kunnen werken voor een optimale doorstroom van het verkeer in de stad van de toekomst. Het testen van de bedachte theorieën bleek niet makkelijk en dus bracht het team als oplossing een manier om informatie van het ene stoplicht naar het andere te sturen terwijl het verkeer over het wegennet rijdt. De opdrachtgever heeft aangegeven met deze bevindingen aan de slag te gaan.
  • Synopsis had een vraag over de optimale plaatsing van verbindingen op chips. De groep wiskundigen verbeterde de functie die het bedrijf hiervoor gebruikt. Op de valreep kwam de groep met een methode, die veel betere resultaten geeft dan de vorige. Ook dit resultaat kan snel worden getest en ingevoerd.
  • Marin, een bekende van SWI, stelde deze editie een vraag over het combineren van scheepssimulaties op korte en lange tijdsschalen. De groep bedacht een manier om het model compacter te maken, waardoor de berekeningen gigantisch minder tijd zouden kunnen kosten. Dit idee gaat Marin verder uitwerken.
  • Hendrix Genetics zond dit jaar voor het eerst een probleem in bij SWI en wilde graag weten of het mogelijk was om het gewicht van kalkoenen te meten door ze over een drukplaat te laten lopen. Dit licht geneticus Bram Visser toe in het videoverslag van de workshopweek. Het team wiskundigen bedacht meerdere methoden om uit de meetgegevens een gewicht af te leiden, maar het resultaat viel tegen: er kwam wel een gewicht uit de modellen maar de nauwkeurigheid was niet hoog genoeg. De wiskundigen adviseren om meerdere meetplaten achter elkaar te installeren, zodat er meer data per kalkoen beschikbaar komen. “Ik ben blij dat we nu weten dat het mogelijk is om een gewicht te bepalen, ook al laat de nauwkeurigheid te wensen over. We gaan kijken of we met deze kennis de meetmethode kunnen verbeteren”, aldus de vertegenwoordiger van het bedrijf.

Veel bereikt

Lid van de nationale organisatie, Alessandro di Bucchianico (TU/e): “Het was een fantastische week. Ik ben iedere keer weer verrast hoe hard er wordt gewerkt en hoeveel je in een week kan bereiken.” In 2020 is de volgende Studiegroep Wiskunde met de Industrie in Tilburg, bij Fontys. Dat programma zal tegen het einde van het jaar op de website www.swi-wiskunde.nl gepresenteerd worden. Dan kan men zich ook weer inschrijven.