Nieuws

Sky High - Plantenflats met LEDs

Gepubliceerd op
7 november 2019

Op 7 November 2019 zijn vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s gestart die worden gefinancierd vanuit het Perspectief programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
De toegekende onderzoeken van dit jaar richten zich op innovatieve vormen van voedselvoorziening, het beschermen van de zoetwatervoorziening, het verbeteren van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij, nauwkeurige medische beeldvorming en slimmer onderhoud van hightechsystemen.
Het hierin opgenomen programma Sky High werd geïnitieerd door de leerstoelgroep Tuinbouw en Productfysiologie van Wageningen Universiteit en prof. L.F.M. Marcelis is de programmaleider.

SKY HIGH: Vertical farming, a revolution in plant production

We moeten een groeiende wereldbevolking van voedsel voorzien, terwijl steeds meer mensen in steden wonen, er vaak watertekorten zijn en de voedingswaarde van fruit en groenten al decennia aan het dalen is. Door planten in lagen boven elkaar te telen en ze te belichten met speciale ledlampen, kun je overal ter wereld en onder alle weers- of klimaatomstandigheden het hele jaar door verse groenten produceren.
Binnen het SKY HIGH programma gaan wetenschappers samen met onder andere lichtspecialisten, veredelingsbedrijven, telers, tuinbouwtechnologiebedrijven, architecten en leveranciers van voedingsmiddelen dit soort verticale landbouw goedkoper en energiezuiniger maken. Daarnaast is het doel om met dit soort verticale landbouw groenten en kruiden  te produceren met een betere smaak, houdbaarheid en voedingswaarde, en daarvoor extreem weinig water en meststoffen en geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Programmaleider: Prof. dr. ir. L.F.M. Marcelis (Wageningen Universiteit)
Deelnemers: Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), Bayer, Bosman Van Zaal, Certhon, Fresh Forward, Grodan, GrowX, HAS Hogeschool, OneFarm, Own Greens, Priva, Signify (Philips Lighting), Solynta, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Unilever, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Van Bergen Kolpa Architecten, Wageningen Plant Research, Wageningen Universiteit
.

Op vrijdag 8 november werd er op NPO Radio1 aandacht bestaat aan dit NWO-project. Daarin is ook een interview opgenomen met Sander van Delden (wetenschappelijk medewerker van de leerstoelgroep Tuinbouw en Productfysiologie):
Verticale landbouw: opgestapelde sla en basilicum in een kantoorgebouw


Zie hieronder ook een video-opname waarin prof. Marcelis in het kort de achtergrond en doelstelling van het Sky High project uitlegt: