Nieuws

Sleuventeelt in appel biedt perspectief

Gepubliceerd op
17 november 2016

Op Proeftuin Randwijk heeft het appelras Junami een zeer goede productie van ruim 60 ton per ha laten zien in sleuventeelt.

Sleuventeelt is ontwikkeld voor het gewas appel. Hierbij wordt geteeld in een sleuf van ongeveer 30 cm breed en 50 cm diep die gevuld is met zandgrond (leemarm, fijn zand). De sleuf is bekleed met dunne HDPE- of HDPP-plaat en onderin is een drain geplaatst. Sleuventeelt is gecreƫerd voor zandgronden, die besmet zijn met schadelijke aaltjes, maar is ook geschikt om problemen met honingzwam en wateroverlast op te lossen.

Ondanks dat maar in 10 tot 15% van het normale wortelvolume geteeld wordt, is de productie met dit systeem meestal hoger dan bij teelt in de vollegrond. Op Proeftuin Randwijk, een locatie van Wageningen Plant Research, worden met het appelras Junami jaarlijks topproducties van ruim 60 ton/ha gehaald (de productiennorm voor Junami is 45 ton/ha).

Scheutgroei-regulatie

De belangrijkste succesfactoren van dit systeem zijn de substraatkeuze en de mogelijkheid van scheutgroei-regulatie via de watervoorziening. De
mogelijkheid om, afhankelijk van de situatie, de scheutgroei te stimuleren of te remmen, is van wezenlijk belang voor een goede bloemknopvorming en vruchtkwaliteit. Het gekozen substraat maakt het mogelijk om de scheutgroei te stimuleren, omdat bij het geven van veel water er tevens voldoende zuurstof beschikbaar blijft voor de wortels. Daarnaast heeft dit substraat bij bodemwaterpotentialen rond -50 kPa voldoende waterbuffering om het substraat gedurende lange tijd op dit niveau te kunnen houden en de scheutgroei te remmen.

In 2015 en 2016 zijn de mogelijkheden onderzocht om vruchtgroei te
reguleren. De resultaten daarvan worden bekend gemaakt op de Kennisdag Fruit op 18 november a.s. in Wageningen.

Sleuventeelt is ontwikkeld in het programma Teelt de Grond uit.

Aanleg van een sleuvensysteem bij appel
Aanleg van een sleuvensysteem bij appel