Slimste biologieleerlingen naar Wageningen Campus voor Olympiadefinale

27 mei 2014

Van 30 mei tot en met 6 juni komen de twintig beste biologieleerlingen van de bovenbouw van de middelbare school naar Wageningen Campus voor de finale van de Nationale Biologie Olympiade. Deze toptalenten krijgen een week lang op hoog niveau college, practicum en toetsen om uiteindelijk te bepalen welke vier leerlingen Nederland gaan vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.

De Biologie Olympiade is dit jaar voor de tiende keer in Wageningen voor haar finaleronde. Drijvende kracht achter dit evenement is hoogleraar Cytogenetica Hans de Jong, tevens voorzitter van het landelijk organiserend comité. Samen met het comité zorgt hij voor een uitgekiend en gevarieerd programma met medewerking van universitair docenten. Zo komen plantencelbiologie, microbiologie, nematologie, genetica, biosystematiek en plantenfysiologie alle aan bod.

Echte masterclass

Mede dankzij de uitstekende training in Wageningen presteert het Nederlandse team internationaal ook sterk. Afgelopen jaar zijn er drie zilveren en één bronzen medaille gewonnen. Hiervoor is het nodig dat de finaleronde een echte masterclass is, aldus Hans de Jong. “Ik stel vragen die ik normaal aan mijn derdejaarsstudenten stel. De Olympisten begrijpen het snel en zijn vaak zeer gemotiveerd om iets te leren, dat vind ik leuk.”

Talentvolle bètaleerlingen uitdagen

De Biologie Olympiade is de grootste wedstrijd voor middelbare scholieren in Nederland. Jaarlijks doen ongeveer 22.000 leerlingen mee, in zowel onderbouw als bovenbouw. De Olympiade wil talentvolle bètaleerlingen uitdagen en stimuleren en daarnaast alle leerlingen enthousiasmeren voor de biologie. Voor de deelnemers is de eindronde vaak een bijzondere ervaring, waarbij ze levenslange vriendschappen opdoen en waarbij hun liefde voor de wetenschap en biologie in het bijzonder versterkt wordt.

De openbare en feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 6 juni in Orion C1040. De winnaar ontvangt een studiebeurs ter waarde van €2000, beschikbaar gesteld door 10voorbiologie. De top-4 wordt tevens op 19 juni door de Minister van Onderwijs gehuldigd, samen met de winnaars van de andere bètaolympiaden.