Nieuws

Slotdag JCT de Ideale Burger - Food Valley Netwerk VO-HO

Gepubliceerd op
4 maart 2020

Op 3 maart 2020 kwam 4 vwo van CSG Bogerman uit Sneek langs op het Forum voor hun slotdag van de Junior Consultancy Training de Ideale Burger. "Je eindigt met iets wat je ook echt kan eten".

Junior Consultancy Training

Gemotiveerde havo en vwo leerlingen die meer uitdaging willen, kunnen in een multidisciplinair team aan de slag gaan met een opdracht geformuleerd door een expert van Wageningen University & Research. De klas wordt verdeeld in teams die als adviesbureau functioneren, vandaar ook de projectnaam Junior Consultancy. Aan het eind van het traject moeten de leerlingen hun eindproduct presenteren aan de opdrachtgever.

De Bietstuk

In de afgelopen zeven weken hebben de leerlingenvan CSG Bogerman uit Sneek in groepjes van drie of vier zich verdiept in het maken van een vleesvervanger. Ook het marketing plan en de duurzaamheid van het proces kwamen aan de orde.

De uiteindelijke winnaars, de makers van de Bietstuk, hebben zelfs nog een enquête laten invullen door 50 mensen van verschillende leeftijden om te kijken wat de consumenten van de vleesvervangers vinden. Naast dat er over de structuur van de burger was nagedacht, hadden de leerlingen ook al ideeën voor de verpakking: karton op basis van tomatenvezel zou een duurzame oplossing kunnen zijn. Het leukste onderdeel van het project was volgens alle leerlingen het experimenteren. Steeds opnieuw de burger maken om te kijken of wat ze hadden bedacht, ook echt lukt.

Pitches

Vlak voordat de leerlingen hun burger aan de jury mochten pitchen, moest nog snel een groepje broodjes voor de hamburger uit het restaurant van het Forum halen. De leerlingen waren heel trots op hun ontwerp en wilden het graag laten zien aan de jury. Deze jury bestond uit Hanna van den Heuvel en Gerdien Achterberg, twee WUR-studenten die de groep gedurende het hele project hebben begeleid, en dr. ir. Marcel Minor van de vakgroep Food Process Engeneering.

Wil je ook als wetenschapper of WUR student betrokken zijn bij onder andere de Junior Consultancy Trainingen, neem dan contact op met Marijn Verweij via foodvalleynetwerk@wur.nl.