Smaakmodel paprika klaar voor gebruik

Nieuws

Smaakmodel paprika klaar voor gebruik

Gepubliceerd op
23 november 2015

Naast tomaat en meloen is het nu ook voor paprika mogelijk om de smaak te meten. Samen met veredelingsbedrijven Rijk Zwaan en ENZA en drie vooraanstaande paprika telers heeft Wageningen UR Glastuinbouw voor paprika een model ontwikkeld om het smaakniveau van blokpaprika’s te voorspellen.

Met enkele instrumentele metingen als input voorspelt het model hoe hoog een consumentenpanel de aangenaamheid van de smaak zou scoren. Voordeel van het smaakmodel ten opzichte van het bepalen van de smaak met consumentenpanels is dat het sneller, goedkoper en consequenter is en kleinere hoeveelheden paprika’s nodig zijn. Zo kunnen harde cijfers over smaak worden verzameld en vergeleken binnen seizoenen en door de jaren heen, wat de communicatie tussen ketenpartners vereenvoudigd.

Hiermee heeft het smaakmodel tomaat al de standaard gezet voor smaakmetingen bij zaadbedrijven en handelshuizen in de keten van verse tomaten in Nederland.
Telersverenigingen gebruiken het model om de smaak te vergelijken tussen teeltlocaties. De smaakcijfers maken het mogelijk de smaak binnen merken beter te borgen en naar een uniformer niveau te brengen. Door de smaak te laten meten is gerichte actie op smaakverbetering in de keten mogelijk, zodat er meerwaarde wordt gecreëerd voor consumenten.

Dit onderzoek is mede gefinancierd door het programma TTI Groene Genetica.