Snacktomaten in smaakonderzoek

Nieuws

Snacktomaten in smaakonderzoek

Gepubliceerd op
1 juni 2015

De komende tijd gaat smaakpanel Bleiswijk zich bezig houden met snacktomaten, in de keten Santa’s genoemd. Een Santa is geen miniatuuruitgave van een gewone tomaat, maar een ovale, kroonloze 1-haps tomaat van ongeveer 10 gram. Santa’s zijn soms iets geribd, hebben een duidelijke “bite” en zijn vaak fris zuur van smaak en meestal minder sappig en aromatisch dan een goede cherry. Santa’s zijn een gezond tussendoortje die ook prima in een broodtrommeltje voor de lunch meekunnen.

Veredelaars, telers en Wageningen UR Glastuinbouw werken in het kader van de PPS “Smakelijke Vermarkting” samen in het onderzoek aan een definitie van een goed smakende Santa, zodat die uiteindelijke door een smaakmodel kan worden voorspeld. Zo’n model voor Santa’s zal een deelmodel van het huidige smaakmodel tomaat zijn, waarbij de coëfficiënten van de belangrijke smaakparameters bijgesteld zijn.

Met zo’n model kan veel gerichter worden gewerkt aan het ontwikkelen en produceren van nieuwe Santa’s die gewild zijn bij de consument. Smaak en gemak zijn daarbij belangrijke aspecten, en uiteraard moet het ras goed te telen zijn. In de beoordeling van de smaak van Santa’s willen we ook het gebruik van het product meenemen, omdat Santa’s meestal geen culinaire toepassing hebben, maar veeleer worden gesnackt.