Nieuws

Snoepen aan fokkerijonderzoek

Gepubliceerd op
14 juni 2016

Tijdens de open dagen van Dairy Campus te Leeuwarden experimenteerden jong en oud met DNA. Aan de hand van kleurrijke strengen tumtum ontdekten ze de basisprincipes van de fokkerij en DNA. Zo werd het verhaal over innovatief fokkerijonderzoek voor het grote publiek begrijpelijk.

Duurzame fokkerij

Iedere veehouder streeft naar een duurzame veestapel met gezonde, efficiënte en langlevende koeien. De fokkerij kan hieraan bijdragen, waardoor het een blijvende verbetering van het dier bewerkstelligt.

Efficiënte koeien

Op Dairy Campus wordt de individuele (ruw)voeropname van de koeien gemeten. Daarmee konden de ‘grootste vreters’ en ‘minste vreters’ van stal worden getoond. De grote variatie in voeropname biedt ruimte voor selectie van efficiënte koeien die met relatief weinig voer een relatief hoge melkproductie leveren. De verzamelde voeropname gegevens zijn gecombineerd met data van internationale partners waardoor er fokwaarden voor voeropname konden worden gepubliceerd (April 2016). Ook de indeling van de koeien naar aanleiding van de toekomstige selectie lijnen op basis van de Better Life Health en Better Life Efficiency indexen van CRV werden getoond door middel van zwarte (gezondheid) en witte (efficiëntie) halsbanden.

Het zit in het DNA en met snoep maak je het na

De basis principes van de fokkerij en DNA werden uitgelegd aan de hand van roodbonte en zwartbonte koeien. Met snoepjes werd het gen voor de kleur van koeien nagebouwd door de kinderen, maar ook door volwassenen werd aardig gesnoept en goed opgelet. De mooie DNA-ladders ziet u terug op de foto’s.