Spaanse bodemexpositie mede mogelijk gemaakt door ISRIC

Nieuws

Spaanse bodemexpositie mede mogelijk gemaakt door ISRIC

Gepubliceerd op
1 oktober 2015

Vandaag vindt in Madrid de opening plaats van de expositie 'The soil, a walk through life', waarvan het ISRIC mede-organisator is. De expositie is georganiseerd in het kader van het Internationale Jaar van de Bodem en zal een half jaar te zien zijn in het Museo Nacional de Ciencias Naturales (National Museum of Natural Sciences). Dat museum is verbonden aan de Spaanse Nationale Onderzoekraad (CSIC).

Ook in Spanje wordt het Jaar van de Bodem gebruikt om aan de samenleving het belang van de bodem duidelijk te maken, om te laten zien dat het leven zoals wij dat kennen niet mogelijk is zonder een gezonde bodem. Het Museum of Natural Sciences in Madrid is bezorgd over de in Spanje veelvuldig voorkomende bodemdegradatie en sluit zich aan bij het Jaar van de Bodem met een tweetalige tentoonstelling in het Spaans en het Engels. “Als ISRIC hebben wij decennia-lange ervaring in onderzoek en educatie op het gebied van bodems van de hele wereld en het duurzame beheer daarvan, en vanuit ons Wereldbodemmuseum hebben wij bijgedragen aan het ontwerp van de expositie en ook bodemmonolieten en handstukken uitgeleend,” zegt Stephan Mantel, hoofd van het ISRIC-Bodemmuseum in Gaia-Lumen.

De centrale vraag op de Madrileense expositie, waar zo’n 250.000 bezoekers worden verwacht, luidt: ‘Wat is de bodem? Gewoon levenloze materie of meer dan dat?’ Veel mensen merken de grond onder onze voeten pas op als hun schoenen vies worden of als ze gaan tuinieren, maar het belang van de bodem gaat veel verder, zo stelt het Museum of Natural Sciences op zijn website. Het is een bij het grote publiek nog onbekende bron zonder welke leven op aarde niet mogelijk zou zijn. De bodem heeft essentiële functies, bijvoorbeeld bij de voedselvoorziening, klimaatregulering en waterzuivering, maar in de afgelopen 50 jaar heeft de mens op veel plekken bodemdegradatie veroorzaakt. Dat heeft geleid tot een belangrijk verlies van deze niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbron.

De slogan waarmee het museum mensen naar deze expositie wil lokken luidt: Welcome to the world of soils. Hoping that you will never step on it in the same way... Het museum vertolkt het belang van de bodem als volgt: “Een wereld vol kleur, met meerdere vormen en texturen en vol leven, met het uiteindelijke doel om de samenleving een beetje dichter bij dit onbekende ondergrondse paradijs te brengen, ten behoeve van de bewustwording van het belang van het behoud van de bodem voor de toekomst van het leven op onze planeet.”