Nieuws

Spin-offs WUR krijgen geld voor haalbaarheidsonderzoek

Gepubliceerd op
2 januari 2018

Twee spin-offs van Wageningen University & Research (WUR) hebben financiering gekregen van de overheid. Dat geld mogen ze gebruiken om haalbaarheidsonderzoeken uit te voeren. De twee bedrijven komen voort uit Wageningen Research.

N-chroma, de eerste spin-off, onderzoekt en ontwikkelt nieuwe manieren om via gist allerlei voedsel, textiel en cosmetica van een kleurtje te voorzien. De natuurlijke manier waarop de voedingssector dat nu toepast is volgens de startende ondernemer ‘niet stabiel genoeg’.

Het idee voor N-chroma ontstond tijdens één van de lessen van ‘New Venture Creation: from idea to businessplan’, die door WUR worden aangeboden. De voornaamste focus van het bedrijf ligt op de voedingssector, omdat uit eerdere marktonderzoeken bleek dat voedingsproducenten het product van N-chroma wel zien zitten.

Vaccinaties

BunyaVax is opgericht om nieuwe vaccintechnologie, ontwikkeld door Wageningen University & Research, verder te ontwikkelen en te commercialiseren. BunyaVax heeft wereldwijd het exclusieve recht op onderliggende patenten die de technologie mogelijk maken.

De technologie van BunyaVax maakt het mogelijk om sneller nieuwe vaccins te ontwikkelen dan met huidige methodes. Daardoor komt er bijvoorbeeld bij een potentiele epidemie sneller een effectief vaccin beschikbaar. De focus van het bedrijf ligt nu op het ontwikkelen van experimentele veterinaire en humane vaccins om de brede toepasbaarheid en commerciële haalbaarheid van de technologie te onderbouwen.

De spin-offs krijgen het geld via het financieringsinstrument Take-off. Dat krijgt geld van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Nieuwe ronde

De inschrijvingen voor een nieuwe ronde financieringen via Take-off is vandaag weer van start gegaan. Geïnteresseerde spin-offs kunnen hier meer informatie krijgen. De termijn sluit 6 februari.