Persbericht

Staatssecretaris Van Dam opent Winterlichtkas bij Wageningen University & Research

Gepubliceerd op
16 februari 2017

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft vandaag de experimentele Winterlichtkas officieel geopend. Bij de opening, op de Bleiswijkse onderzoeklocatie van Wageningen University & Research, benadrukte Van Dam het belang van de glastuinbouw en het onderzoek voor de Nederlandse economie. Nederland heeft een vooraanstaande positie, niet alleen als het gaat om de export van producten, zoals tomaten, rozen en kassen, maar ook op het gebied van kennis en innovatie. Door het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland, ligt de Nederlandse glastuinbouw ook nog eens op koers voor wat betreft het verminderen van het energieverbruik en het werken aan duurzaamheid.

De Winterlichtkas is een nieuw kasconcept dat 10% lichtwinst oplevert dankzij de combinatie van diffuus glas, een nieuw type schermsysteem en een schermdoek dat veel licht doorlaat. Daarnaast zijn de metalen constructiedelen van de kas wit gecoat, zodat 90% van het licht wordt weerkaatst en het gewas het licht kan gebruiken voor de groei. De winst aan licht zorgt voor een duurzamere teelt omdat de gewassen minder belicht hoeven te worden.

De eerste Winterlichtkas is gebouwd op de speciale onderzoeklocatie voor de glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk. De komende periode vinden verschillende onderzoeken en gewasproeven in deze experimentele kas plaats. Zo wordt het kasconcept nu getest met een nieuwe teeltwijze voor komkommers die speciaal is gericht op de teelt in de winterperiode.

De kasconstructie van de Winterlichtkas is voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90%. Voor het kasdek wordt SmartGlass gebruikt, een nieuw type diffuus glas met platen van 300 x 167 cm. Zelfs als het glas nat is of als er condens op het glas zit, neemt de lichttransmissie van het glas niet af. Het geïntegreerde Iso++ schermsysteem is gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm. Het schermsysteem is voorzien van een nieuw hoogtransparant  schermdoek van Ludvig Svensson met een nog betere lichtdoorlatendheid. De Winterlichtkas is uitgevoerd met een ‘Air in Control’-klimaatsysteem.

De Winterlichtkas is een samenwerkingsproject van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, Bom Group, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron, LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Logo Kas als Energiebron.jpg
Logo LTO Glaskracht Nederland.jpg
logo-EZ.jpg