Nieuws

Stage bij LNV over ontbossing en duurzame grondstoffen

Gepubliceerd op
4 september 2018

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is op zoek naar een enthousiaste Wageningse stagair, die het werk van de huidige stagair kan voortzetten.

Het werkgebied betreft het Nederlandse overheidsbeleid gericht tegen ontbossing in de tropen en subtropen als gevolg van conversie voor agrarische grondstoffen, met name soja, palmolie, cacao en koffie.

De stagiaire zal worden betrokken bij alle activiteiten rondom deze grondstoffen in Nederland. De nadruk zal liggen op soja.

Er was een transitie naar uitsluitend duurzame soja importeren overeengekomen voor de periode 2011-2015. Die transitie is gehaald voor wat betreft de soja die voor de Nederlandse consumptie is bedoeld, maar niet voor andere export, simpelweg omdat de vraag naar duurzame en zero deforestation soja in de ons omringende landen ontbreekt.

Daar lijkt nu beweging in te komen. Er zijn transitie-trajecten begonnen in de ons omringende landen en dat is voldoende aanleiding om ook de ambitie van Nederland weer eens tegen het licht te houden. We gaan daar in September iets voor in de steigers zetten.

Dit wordt ook Europees afgestemd. De stagiair zal hier een belangrijke taak in hebben, zowel in NL als internationaal.

De stage zou moeten beginnen in oktober.

Daarnaast zijn er stagemogelijkheden gericht op het beleid rond palmolie, onder andere in het kader van een groot programma ter ondersteuning van kleine boeren in MaleisiĆ«, IndonesiĆ« Ghana en Nigeria dat dit najaar een aanvang neemt. 

Voor nadere informatie: neem contact op met Kris van Koppen (kris.vankoppen@wur.nl).