Start samen met Toine Timmermans nu al met je goede voornemen en verminder je voedselverspilling

20 december 2018

Het einde van het jaar nadert. In Nederland is dit het moment om na te denken over je goede voornemens voor het komende jaar. Wageningen University & Research roept haar studenten en medewerkers op om als goede voornemen aan de slag te gaan tegen voedselverspilling. Tussen 18 december 2018 en 18 januari 2019 kunnen zij met een eigen gerecht gemaakt van restjes meedoen in een competitie. Het doel is elkaar te inspireren en samen aan de slag te gaan.

Landelijk initiatief Samen tegen Voedselverspilling

De actie Samen Minder maakt onderdeel uit van een groot landelijk initiatief van Samen tegen Voedselverspilling, waarvan Wageningen Universiteit & Research een van de initiatiefnemers is. Binnen Samen tegen Voedselverspilling werken Nederlandse bedrijven, organisaties, wetenschappers, overheid én consumenten actief samen om in 2030 voedselverspilling met de helft te verminderen in de gehele voedselketen, van grond tot mond.

Deze week zullen de leden binnen hun eigen organisaties aandacht geven aan het minder verspillen van voedsel rondom de feestdagen. Onder hen zijn onder andere het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Rabobank, McDonald's, Slow Food Youth Network, Voedingscentrum, Nevedi, de  Maatschappelijke Alliantie, de Europese Commissie, Sligro, Dirk en Jumbo Supermarkten.

4 praktische tips van Toine Timmermans om thuis voedselverspilling te voorkomen

• Plan beter. Dus controleer je voorraad voor je boodschappen doet en maak een boodschappenlijstje.
  • Kook op maat, dus weeg je pasta of rijst af met een maatbeker of een weegschaal voordat je het gaat koken.
  • Eet je restjes op. Er zijn genoeg redenen om geen voedsel weg te gooien. Dus heb je restjes, consumeer ze dan ook.
  • Wees niet te krampachtig met de T.H.T. datum, maar gebruik je zintuigen. De meeste producten met een verstreken THT-datum kunnen vaak nog dagen na de datum veilig worden geconsumeerd. Door te kijken, ruiken en proeven kan de kwaliteit van het product worden beoordeeld. Producten met een TGT-datum kunnen na de datum niet meer veilig worden geconsumeerd.
Als we dit met veel mensen samen doen hebben we meer impact en besparen we niet alleen geld en waardevolle grondstoffen, maar verminderen we ook de CO2-uitstoot. En die is voor voedsel hoger dan je denkt.
Toine Timmermans, Programma manager van Wageningen University & Research