Nieuws

Steeds meer detailkaarten digitaal beschikbaar

Gepubliceerd op
11 november 2014

Er zijn steeds meer oude en nieuwe detailkaarten beschikbaar via BIS Nederland en van nagenoeg alle detailbodemkaarten is de georeferentie vastgelegd.

Zo zijn voor de provincie Zeeland van veel gebieden detailbodemkaarten gemaakt en deze kaarten worden nu gedigitaliseerd. Inmiddels is heel Tholen digitaal beschikbaar, maar ook van Walcheren en heel westelijk Zeeuwsch-Vlaanderen is binnenkort de detailbodemkaart digitaal beschikbaar. Detailbodemkaarten in de provincie Zeeland die digitaal beschikbaar zijn (groen) en die analoog beschikbaar zijn (oranje).
Beschikbare kaarten in Zeeland

De detailkaarten geven duidelijk meer informatie over de bodemgesteldheid dan de bodemkaart van Nederland op schaal 1:50.000 en bij een vergelijking van deze bodemkaarten met het huidige landgebruik blijkt er ook alweer veel veranderd te zijn. Hieronder een voorbeeld. Het fragment is van de detailbodemkaart van Aardenburg. Op de luchtfoto is te zien dat er veel open water is en dat de hoofdafwatering is omgelegd. Op de bodemkaart is de oude situatie nog zichtbaar.Voorbeeld van veranderingen in landgebruik