Renzetti wint Harald Perten Prize 2018

Stefano Renzetti ontvangt Harald Perten Prize 2018

24 april 2019

Vandaag heeft dr. Stefano Renzetti, Senior Scientist bij Wageningen Food & Biobased Research, Nederland, de tweejaarlijkse Harald Perten Prize 2018 in ontvangst genomen. Hij ontving de prijs tijdens de 19e International Association for Cereal Science and Technology (ICC) Conference 'Science meets technology' in Wenen, Oostenrijk. Renzetti krijgt waardering voor zijn vermogen om fundamentele wetenschap methodisch te vertalen naar consumentenproducten voor de industrie.

De Harald Perten Prize, een plaquette en een honorarium van maximaal $5.000, is een erkenning voor de opmerkelijke prestaties van een wetenschapper op het gebied van graanwetenschappen en -technologie, onderzoek, onderwijs of overdracht van kennis.

Stefano Renzetti.JPG

Renzetti is dankbaar voor deze belangrijke erkenning van zijn werk door de cereal science community: "Kijkend naar eerdere winnaars, voel ik mij vereerd dat ik aan dit rijtje ben toegevoegd. Veel van het toegepaste onderzoek dat we uitvoeren voor onze industriële partners kan niet worden gepubliceerd vanwege vertrouwelijkheid. Ik ben dankbaar dat dit werk naar behoren is opgemerkt door het ICC."

Warme aanbevelingen

Zowel de industrie als de academische wereld hebben Renzetti warm aanbevolen voor de prijs. Ze benadrukken dat dr. Renzetti voldoet aan alle voorwaarden.

Corporate Director Quality, Procurement en R&D van een bedrijf dat wereldwijd actief is in het segment van genotmiddelen en natuurlijke snacks: "We hebben onze doelstellingen – zelfs de meest uitdagende - in een suikervervangingsproject volledig bereikt. Met behulp van de mechanistische inzichten die voortkwamen uit het project, leidde Dr. Renzetti het team naar de ontwikkeling van op wetenschap gebaseerde kwantitatieve modellen voor een integraal herontwerp van cakeformuleringen." Hij voegt eraan toe dat dit werk bijdraagt tot marktsuccessen.

Professor Bruce Hamaker van Purdue University in West Lafayette, VS, merkt op: "Stefano heeft een zeer waardevolle opleiding en het vermogen om fundamentele kennis en theorieën te ontwikkelen en vervolgens, om deze op een kwantitatieve manier tot praktische toepassingen te brengen. Dit is een vrij zeldzame reeks vaardigheden die belangrijker is dan ooit."

Ir. Kees den Uijl, voorzitter van een consortium met onder meer Avebe, Lamb Weston/Meijer en Royal Euroma, benoemt die vaardigheden als cruciaal voor het succes van een project, gericht op de ontwikkeling van glutenvrije clean-labelcoatings.

Hoogleraren van de biochemie Francesco Bonomi en Stefania Iametti noemen een extra vaardigheid in de verwijzing naar Renzetti's cursussen aan de Universiteit van Milaan: "Zijn seminars waren zeer succesvol en zeer stimulerend. We beschouwen Dr. Renzetti als een briljante, enthousiaste en innovatieve onderzoeker in ons vakgebied."

Innovatie versnellen

Renzetti hoopt dat de prijs de samenwerking tussen de WUR, internationale partijen in de academische wereld en de industrie verder zal stimuleren. "We leven in een tijdperk van herformulering van levensmiddelen waarin we – met het oog op gezondheid - suiker, zout en vet willen verminderen en het vezelgehalte willen verhogen. Ons focusgebied van bakkerijproducten en andere voedingsmiddelen met graancomponenten draagt aanzienlijk bij aan die trend."

Stefano Renzetti, senior scientist bij Wageningen Food & Biobased Research

Een van de 'geheimen' van Renzetti is om te leren van fundamentele polymeerchemie. "De ontwikkeling van voedingsproducten is vaak nog een kwestie van vallen en opstaan. Mijn Wageningse collega's en ik werken aan de ontwikkeling van kwantitatieve benaderingen voor herformulering, gebaseerd op fundamenteel begrip van de onderliggende mechanismen van interacties tussen ingrediënten in een voedingsmatrix. Dit stelt ons in staat de kwaliteit van het eindproduct te voorspellen. Deze benaderingen versnellen industriële innovatie ten behoeve van gezonder voedsel aanzienlijk. Voor de toekomst willen we de technologische aspecten integreren met de gezondheids- en fysiologische effecten van geherformuleerde voedingsproducten. Een dergelijke holistische aanpak zou het mogelijk maken om zintuiglijk aantrekkelijk voedsel te ontwerpen dat bijdraagt aan het welzijn van de consument."