Nanopolystyreen (afgekort Nano-PS) is een thermoplastisch polymeer van het monomeer styreen.

Sterke binding van toxische stoffen aan nanoplastics

9 april 2014

Nanoplastics blijken toxische stoffen tot 100 keer sterker te kunnen binden dan microplastics. Dit blijkt uit recent onderzoek van IMARES en de Leerstoelgroep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer. Promovenda Ilona Velzeboer onderzocht de binding van toxische stoffen aan microplastics, nanoplastics én andere nanodeeltjes zoals koolstof nanobuisjes en fullerenen. Zo ontstond een breed vergelijkingskader voor de nanoplastics.

Foto: Nanopolystyreen (afgekort Nano-PS; zie foto) is een thermoplastisch polymeer van het monomeer styreen. Het is een kunststof van petrochemische oorsprong en kan in veel vormen voorkomen, bijvoorbeeld (zoals in dit onderzoek) met carboxylgroepen aan het oppervlak. Die ontstaan in de natuur vanzelf, of worden aangebracht om het nanopolystyreen optimale eigenschappen te geven in producten.

Koolstof nanobuisjes binden chemische stoffen

Prof. Water- en Sedimentkwaliteit Bart Koelmans: ‘De koolstof nanobuisjes zijn absoluut kampioen in het binden van chemische stoffen, maar onder sommige omstandigheden komen nanoplastics daar dicht bij in de buurt’. Als de nanoplastics in staat zijn membranen te passeren kan de sterke binding misschien tot extra risico’s leiden.

Artikel:

Interview Bart Koelmans: